≡ Menu

Басейни – подводни камъни при строителството им

Често собствениците на вили и малки семейни хотели смятат, че след като вече основното здание е построено, може да спестят малко пари, като построят сами някои допълнителни съоръжения. Например, практически неизменна част от всеки хотел и от немалка част от вилите, е басейнът. На мнозина им изглежда не чак толкова трудна задача да изкопаят една дупка в земята и да отлеят бетонно легло в дупката – и ето ти готов басейн. Защо да харчиш излишни пари и да поръчваш строителството на професионалисти? Но практиката показва, че всички, които са решили да построят басейн със собствени сили, се сблъскват с някои непредвидени от тях трудности, които ще се опитаме да изброим по-долу.

Както е написано във всяка инструкция за експлоатация на каквато и да е техника – преди да използвате, обезателно прочетете инструкциите. Това се отнася и до басейните – не се хвърляйте в това ново и непознато за вас начинание преди да сте се запознали с цялата налична информация и документация по въпроса. А информация относно строителството на басейни, оборудването с пречиствателни съоръжения, поддръжката, химическото и механичното почистване на басейни и т.н. – такава информация има предостатъчно в интернет. Прочетете настоящата статия, след това потърсете и прочете всичко, до което се доберете в мрежата – и едва след това решавайте дали да започнете да строите басейна си самостоятелно.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изследвате почвата, върху която ще се строи басейнът. Ако почвата е ронлива и песъчлива или варовита, то тя ще пропуска влагата и в резултат ще имаме в наличност подпочвени води – това означава, че около басейна трябва да се изгради дренажна система за отвеждане на водите. Ако не поставите дренаж, гответе се за големи неприятности – бетонното легло на басейна може да се повреди до такава степен от подпочвените води, че да се наложи не ремонт, а направо наново изграждане на басейн. Достатъчно е например да се случи студена зима и подпочвените води да замръзнат – при замръзване водата увеличава обема си на 10 процента и ако под бетонната чаша на басейна има вода, това неминуемо ще означава разрушаване и пропадане на дъното на басейна. Но това е само началото. Ако нямате достатъчно познания за почвите, подпочвените води и дренажните системи, още на този етап трябва да се запитате дали си струва да хабите усилията си, като упорствате да направите самостоятелно своя басейн – още на началния етап става ясно, че да се справите съвсем сами, без чужда помощ, това е практически невъзможно.

И така, ако строите басейнът си сами, трябва да извършите следната последователност от действия – изготвяне на план за строежа, проучване на терена и почвата, установяване на дренажна система, извършване на изкопни работи, поставяне на кофража и арматурата, заливане или пръскане на бетона, мазилка, хидроизолация и облицовка на басейна. Дори и този кратък списък показва, че за да построите самостоятелно басейн е необходимо да имате знания и опит в няколко отделни направления – строителство, архитектура, екстериорен дизайн и т.н. Трябва да прецените какъв метод на полагане на бетона да използвате – защото има няколко метода. Трябва да прецените какъв тип басейн ви е необходим – защото има няколко типа басейни, например басейн със скимери и басейн на преливник. И трябва да сте наясно с критериите, по които ще се извърши преценката какъв строителен метод и какъв тип басейн ще бъдат подходящи за конкретния случай.

Друг характерен момент от строителството е, че повечето собственици желаят басейнът да се бъде построен незабавно, в най-лошия случай – за 3-4 седмици, максимум за месец. Трябва обаче да се има предвид, че бетона е необходимо да престои поне 28 дни, което означава, че е практически невъзможно строителството на басейна да бъде завършено в рамките на един месец. Запасете се с търпение – строителството на басейн продължава средно около 3 месеца.

Почистването на басейна също не е препоръчително да бъде оставено на добрата воля на някоя чистачка или камериерка. Особено това се отнася до правилната дезинфекция на басейна, която, ако не бъде извършена както трябва, може да доведе до здравословни проблеми у хората, които се къпят в басейна. Както недостатъчното количество химикали във водата на басейна, така и предозирането им, може да доведе до сериозни проблеми. Затова е силно препоръчително не само строителството, но и поддръжката и почистването на басейна да бъде извършвано от професионалисти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!