≡ Menu

Безопасно ли е да се използват репеленти за защита от насекоми при бременност

Те са навсякъде около нас, в дома ни, в парка, в градината, по улиците, особено през топлите месеци. Те могат да хапят или просто да ни досаждат с непрекъснатото си кръжене около нас. Може би се досещате, че става дума за насекомите. Когато през летните месеци комарите започнат да ни атакуват, ние изпитваме смесени чувства на гняв, раздразнение и безпомощност. Когато става въпрос за бременна жена тези чувства се умножават по сто. Знаете ли, че по време на бременност се издишва два пъти повече въглероден диоксид, който привлича комарите и следователно, вероятността да ви нападнат е много по-висока. Единственият ви изход са препаратите против насекоми. Но колко безопасни са тези химически вещества за бебето, което носите? Изборът ви на средство за защита от насекоми може да се спре върху естествени или химически препарати, така че вие решавате.

Какво трябва да избягвате?

Както споменах, на пазара може да се открият два вида репелент – естествени и синтетични. Всички с химическа формула съдържат DEET (диетил – мета – толуамид) и / или пикаридин, докато естествените средства са богати на цитронела – масло от лимонена трева и евкалипт. Почти всички синтетични средства за борба срещу насекомите създадени след 1957 година съдържат DEET, който е бил създаден от американските военни, за да защитават войниците от комарите в джунглите, но в последствие започва неговото цивилно използване. Това вещество се усвоява много бързо при попадане върху кожата и за по-малко от минута може да достигне до кръвта. Въпреки, че не е доказан негативният ефект върху човешкият организъм, много хора смятат, че то може да доведе до множество вродени дефекти на плода. При опитите със зайци DEET е предизвикал костни и скелетни аномалии при потомството на опитните животни. Бъдете изключително предпазливи при използването на синтетични репеленти и внимавайте концентрацията на DEET да не превишава 30% (в България най-силната разрешена концентрация е именно 30%, но бъдете с повишено внимание когато сте в чужбина). При съдържание над 50%, това вещество може да бъде опасно и да навреди на нервната ви система, като доведе до гърчове, тежки епидермални раздразнения, припадъци и дори смърт.

При използването от бременни жени е установено, че при раждането в кръвта на бебето се съдържа около 8% от DEET, като за щастие не е имало някакви вродени аномалии. Въпреки това, ако използвате препарат против насекоми, веднага след като отидете в зона без опасност от ухапване е добре да измиете веществото от себе си за да не се натрупва в тялото на още нероденото ви бебе. Още по въпроса, кой трябва да използва или да избягва употребата на репеленти, можете да намерите полезна информация.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!