≡ Menu

Бутилка Ром видове – съставка в много алкохолни коктейли

Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от захарна тръстика. Главно продуктите, които се използват при направата са меласа и сок от захарна тръстика. Тези продукти ферментират и после биват дестилирани. След дестилирането до кристална чистота, течността се оставя да престои и остарее в най-често в дъбови, но може и други дървени бурета.

По-голямата част от производството на ром се намира в Карибския басейн, както и няколко държави от Централна и Южна Америка – Доминиканска Република, Колумбия, Венецуела, Барбадос, Ямайка, Пуерто Рико, Бразилия, Куба, Тринидат и Тобаго. Освен в този характерен за рома регион, можем да попаднем на негово производство също така и в Австралия, Фиджи, Мексико, Филипините, Индия.

Светлият ром е често използвана съставка в много коктейли, докато тъмният и златистият се пият чисти и много често се използват за готвене. Също така се произвежда и премиюм ром, който са специално направени за чиста консумация или с лед.

Най-често срещаните видове ром са:

Светъл – познат като сребрист или бял ром. Най-общо той вкусът му идва от сладостта на захарната тръстика и няма допълнителни вкусови примеси. Както вече прочетохте най-използван при направа на коктейли. Често се филтрира повторно, за изчистване на цветовете и придобиване на белия цвят.

Златист – също така наричан кехлибарен ром. Средно плътен и не много отлежал. Придобива тъмния си цвят от дървените бурета, в които отлежава. С малко по-силен вкус от белия и по-слаб от тъмния ром. Може да се счита за средата между белия и тъмния ром.

Подправен – този тип ром придобива вкусовите си черти от подправки, а понякога и карамела добавяни към него, в процеса на производство. Повечето са тъмни на цвят и са базирани на златистите ромове. По-евтините се правят от бял ром и се добавя карамел за придобиване на тъмния цвят.

Тъмен – известен като черен или червен, един клас над златистия. Обикновено е отлежавал продължително време, в силно обгорени бъчви. Той притежава значително по-силен вкус от другите видове. Могат да бъдат добавени и нотки на подправки към него. Този вид е най-често използваният в кухнята при приготвяне на ястия.

Ароматен – някои от производителите продават ром в вкус на плодове – банан, манго, портокал, кокосов орех, портокал и други. Най-често са с под 40% алкохолно съдържание.

Подсилен – алкохолното му съдържание е по високо от стандартните 40%. Повечето от тях даже са над 60%, често срещани са от 75% до 80%.

Премиюм – също като другите спиртни напитки коняка и уиски, ромът също се предлага с специално и супер специално качество. Главно са марки специализирани в продажбата на внимателно направен и отлежал ром. Имат много по-добри показатели от другите видове ром.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!