≡ Menu

Въздействащи думи на клиента

Някои думи могат да въздействат убеждаващо на клиента, ако предизвикват положителни асоциации. Убеждаващата сила на словото може да бъде илюстрирана най-добре с примери за използването на „неправилни” думи. Една сладкарска фабрика пуснала на пазара мармалад, който съдържа и моркови. Директорът на фирмения магазин сподели с нас наблюденията си: „Когато продавачите в нашия магазин казват: „Нашият мармалад е много вкусен и полезен, съдържа и моркови”, купувачите недоволно клатят глава и си тръгват като добавят: „Какво ли не измислиха”. Същото се отнася и за онлайн магазините и онлайн купувачите. В текста също можете да използвате подобни думи, а реакцията на потенциалният клиент също да е като при офлайн търговията. Разликата тук е, че вместо да напусне магазина, клиентът просто ще напусне сайтът, който предлага дадения продукт. Затова ги съветваме за използват друга реплика: „Нашият мармалад е много вкусен и полезен, състои се от натурални продукти, обогатени с каротин”. Такива изказвания се приемат добре от клиентите, които се грижат за своето здраве”. Дали би ви харесал мармалад от моркови?

Друг пример описва как една невнимателна дума може да попречи на закупуването на стоката. Представител на магазин на дребно, решава да закупи една партида рафтове за баня от фирмата за продажби на едро. Мениджърът на фирмата за продажба на едро убедително разказва за положителните качества на тази стока. Клиентът замислено отговаря: „Добре, ще купя от вас”. Мениджърът радостно добавя: „Чудесно, тъкмо и на нас няма да ни се пречкат”. „А защо се пречкат, не ги ли купуват? В такъв случай и аз ще почакам”.

Кои от изброените убедителни думи използвате пък вие на работното място, когато искате да убедите клиента да закупи дадена стока? Кои от изброените думи бихте използвали в онлайн текст, за да убедите онлайн клиента си да закупи нещо от вашия електронен магазин?

Пример за такива „убедителни” думи са: активност, аромат, бодрост, повеля на времето, вкус, възторг, възхитителен, изразителен, хармоничен, дълбок, гениален, дом, духовен, единствен по рода си, забележителен, здраве, качество, красота, страхотен, вкусен, личност, любов, модерен, младост, благонадежден, истински, натурален, незаменим, евтин, научен. Също така думите: любезен, огромен, оригинален, общителен, прогрес, първокласен, популярен, нещо, с което можете да се гордеете, престиж, привлекателен, разумен, препоръчва, радост, развлечение, разкошен, увереност, увлечение, успешен, чист, ценност, луксозен, изключителен, икономия на време, икономичен, ефективен, елегантен.

Използването на убедителни думи трябва да се съчетава с индивидуалното настроение на продавача в момента, с индивидуалните особености на купувача, особеностите на стоката и смисловото натоварване на думата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!