≡ Menu

Горчивите истини за първите месеци след раждането!

Когато жените стават майки те не винаги се фокусират върху реалността, колкото върху идеята за това да са майки. Разбира се, че е добре да имате планове и да сте подготвени преди да станете майка. Всъщност, тъй като това е толкова важна роля, би било лоша идея да не се замислите за живота след раждането.

Въпреки това един от най-изненадващите факти след раждането е, че няма начин да се планира всичко и най-перфектната ситуация, която майката си е представяла, ще се окаже променена по някакъв начин.

Да имаш дете носи стрес. Стресът не е лошо нещо и почти винаги има напрежение, когато преминаваме през големи промени в живота. Важното е да бъдем подготвени към този стрес, така че да не се изненадваме от честите екстремни промени в живота след раждането.

Особено през първите няколко месеца, когато сънят е оскъден, а тялото се възстановява и майката се опитва да разбера как да жонглира всичко едновременно. Нищо няма да премине както е планирано, но това е напълно нормално.

За да се разбере колко тежки могат да бъдат първите няколко месеца е важно да се разгледат причините за стреса!

  1. Лишения от сън!

Интернет е пълен с информация за това как веднъж след раждането, родителите никога няма да спят отново. Това ви се струва смешно, докато не ви се случи и разберете, че е вярно, тогава е опустошително.

Истина е, бебетата са ужасни когато става въпрос за сън през първите месеци, освен ако не сте късметлийка и сте родили едно спокойно дете. Бебешките стомаси са малки и те трябва да се хранят често. Те смесват своите дни и нощи, което е трудно за родителите, които трябва да спят през нощта, за да са подготвени за следващия ден. Но храненето не е единственото нещо, което влияе върху съня на бебето! Благодарение на газове, никнене на млечни зъби или хранителни алергии, бебето може да се събужда на всеки час само, за да изкрещи.

Важно е също да се помни, че сънят през нощта за бебето означава пет часа. Да, това не звучи като истински сън за повечето възрастни, но това е златен стандарт за кърмачета.

  1. Изгубваме себе си!

Майчинството е всепоглъщащо задължение и това е нормално. Животът се подрежда и майката ще открие, че има време за хобита и вечери с приятели. За съжаление, това не се случва обикновено в първите месеци на родителството.

А бебето е нуждаещо се създание, което иска мама да изпълни всички негови нужди. Майката се радва да прави всичко това, но чувството, че се е загубила може да се прокрадва през първите няколко месеца. Тогава майката може да има проблем с откриването и да забрави за себе си. С бебе у дома, какво означава това, че се е загубила?

Ако майката иска да прочете една книга или работи по хобито си, тя е в ръцете на малък тиранин, който не може да позволи това да се случи. Майките винаги имат отделна идентичност от просто майчинската роля, но това е трудно да се изрази в началото, особено ако тя спира да работи и предпочита да остане у дома.

  1. Провалена като майка!

Ако не сте чували за вината, която майката изпитва, преди да родите, то ще се запознаете с нея съвсем скоро. Ставайки родител означава: обичащи лудо и по начин по който правейки и дори най-малката грешка да се чувствате като провален родител.

Майките пишат статии и пълнят социалните мрежи с техните чувства на Неадекватност и съжаление. Дори когато майките са напълно отдадени на децата си – сменят памперси, хранят и оригват децата, те все още могат да се чувстват виновни. Желанието за повече независимост може да накара една майка да чувства, че тя не е добра, въпреки че това е съвсем нормално желание.

  1. Приятелството се променя!

Това е неизбежно и невъобразимо в същото време. Приятелствата, дори които са били силни в продължение на години, ще се променят в първите месеци след раждането. Приятелите, които нямат деца, не могат да разберат, че мама не може да отговори на телефона или излезе както преди. Това е така в повечето случай само през първите няколко месеца след раждането, обикновено всичко се нарежда малко по-късно стига да сте търпеливи и приятелите ви в крайна сметка да ви разберат.

  1. Проблеми с килограмите!

Първият път когато виждате корема си, след раждането е незабравим. Бебето е навън, но кожата на корема ви сякаш не го знае. Това обикновено отнема няколко месеца, а понякога и години.

Въпреки че тялото на всяка майка е красиво, за повечето майки то е завинаги променено (от периода преди раждането) и може да има ефект върху самочувствието на майката. За жени, които са се борили с хранителни разстройства или проблеми с теглото преди бременността, през първите няколко месеца след раждането може да бъде особено трудно.

Важно е да се помни, не сравнявайте възстановяването на тялото си след раждане с други жени. Някои жени свалят тегло по-бързо, отколкото други. Важно е също да се знае, че тялото след раждането не прави една жена непривлекателна. Повечето мъже са просто щастливи да видят гола жена, но собствената несигурност на майката, може да я държи интимно затворена за партньора си, което води до по-нататъшни проблеми в тяхната връзка.

  1. Плановете за родителството могат да се променят!

Докато майката може да си е представяла как хрупка мюсли и кърми детето си до тригодишна възраст и никога не използва антибиотици, тя може бързо да се озове в ситуация с епидурална упойка и дете, което храни с формула и дава сироп за кашлица възможно най-скоро след появата на най-малките симптоми за настинка.

Плановете са страхотни и всеки има представа за майката, която иска да бъде. Реалността обаче е друга история. Обстоятелствата често ни поставят в ситуации на избор, които не сме и предполагали, че трябва да правим. Майките често в крайна сметка са принудени да правят избор, за които са били сигурни преди, че няма да им се налага да правят.

  1. Животът се върти около едно акане!

В продължение на години животът на майката ще се върти около акането на някой друг. Тя ще бъде тясно ангажирана в телесните функции на детето си. И докато това е задача за повечето родители, с която лесно се свиква, ще е особено шокиращо в първите месеци след раждането.

На първо място, бебета акат през цялото време. Може да бъде течност, различни цветове и памперсите не винаги са в състояние да го задържат. Мама никога не знае кога точно ще се случи, а почистването на обществени места е изтощително и неприятно.

Повечето майки смятат, че веднъж научаването на гърненце е спасение от проблема. Но това не е така, дори и тогава е необходим контрол върху детето.

  1. Въпросите не свършват!

Майките се подготвят за бременността и раждането маниакално. Овулационни календари и планове за раждане, както десетки родителски книги, за да са напълно подготвени. Не пропускат и безброй детски и бебешки дрешки обувки и аксесоари, за които не са сигурни дали изобщо ще им трябват.

Планирането след раждането обаче се оказва по-трудно за осъществяване. Това е разбираемо. Когато сте изправени пред нови решения почти всеки ден през следващите няколко месеца, майката може да се чувства претоварена.

Ключът е да се помни, че това което работи за една майка не винаги работи и при друга, и всяка жена трябва да разбере най-добрият начин, по който да направи семейството си щастливо.

Родителите могат да променят подхода си много пъти, преди да намерят правилният и когато те имат още едно дете, няма гаранции, че същият подход, който вече са изградили ще работи и за второто дете. Родителството е способността да сте гъвкави, така че не се ограничавайте в методите, които вече сте изградили.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!