≡ Menu

Допълнителната такса за багаж на летището – трън в очите на пасажерите

Вече минаха две години откакто големите авиокомпании въведоха допълнителна такса за багаж. Според наскоро проведено проучване на пазара пасажерите никога не са плащали толкова много за багажа си – 2,7 милиарда долара през 2010, сравнено с 1,1 милиарда долара през 2008 – и са изключително недоволни от това.

В проучването са взели участие повече от хиляда души, които споделят, че най-неприятна за тях е именно таксата за чекиране на багаж. На въпроса какво най-много им липсва при пътуването със самолет, 56% отговарят, че това е безплатното чекирането на първата чанта. Около 20% споделят, че предпочитат да им бъде сервирана храна на борда (много от авиокомпаниите въведоха допълнителна такса за консумацията), а 19% си спомнят с умиление времето, когато още при самата резервация на самолетен билет можеше да се запазва място. На около 5% от запитаните им липсват безплатните възглавници и одеяла.

„За обикновения пасажер е почти невъзможно да тръгне на път без багаж“, твърди Робин Еделстон, която почти всеки месец пътува по работа. „Освен това допълнителното таксуване насърчава хората да тъпчат всичко в ръчния си багаж и да затрупват с него целия самолет.“

Благодарение на допълнителни такси като тази или пък таксата за смяна на билет или дата на полета, авиокомпаниите успяха отново да стъпят на крака. Миналата седмица например президентът на US Airways, Скот Кърби съобщи, че тази година се очакват постъпления от близо 500 милиона долара от така наречените „спомагателни“ такси.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!