≡ Menu

Дрехи и обувки за всяка възраст с Adidas

Как да избера най-подходящите маратонки? Има ли значение какъв спорт тренирам и с какви спортни обувки? Как да се грижа за марковите маратонки и още куп въпроси, по които колкото и да си мислим, че сме компетентни се оказва, че нищичко не знаем.

Нека да започнем с факта, че не всяка спортна обувка е подходяща за бягане. Маратонките, например, няма да работят, точно когато за са баскетбол, тенис, разходки и т.н. Всеки спорт означава специфично натоварване, така и за начинаещи спортист най-важното е да компенсира риска от контузии.

Има обувки, предназначени специално за бягане – такива са маратонки и обувки за бягане. Те се намалили риска от наранявания и създателите им са помислили за това как най-лесно да помогнат за постигане на добри резултати.

Съществуват няколко общи характеристики в избора на маратонки по които всеки начинаещ би могъл лесно да се ориентира. Ето и една част от тях:

1) Стопанисване на спортни обувки (с изключение на някои специални модели) е свързано със задължителната амортизация. Тя е насочена в петата или задната част на подметката. Всички производители на качествени маратонки показват наличието и разположението на вложките за амортизация. Това е гаранция за безупречност и дългогодишна експлоатация.

2) Единствените обувки, които в горна част трябва да са гъвкави и меки в предната част.

3) Еднолични вложки в спортни маратонки адидас, например имат устойчивост на износване. Такова е каучукът в тях. Най-често те се поставят в петата и пръстите на външната страна на обувката, която в по-голяма част понася товара.

4) Марковите маратонки са изработени от кожа или от други добре дишащи материал.

5) Твърдите топ детайли са разрешени само в петата. Такива трябва да бъдат в контакт с краката, при триене и натиск върху ахилесовото сухожилие.

6) Обвързването в идеалния случай трябва да бъде разположено асиметрично и по-близо до вътрешната страна на крака.

7) По-добре е, ако не са интегрирана линията с връзка или шнур само в едната страна и ако такава не е прекалено твърда. Връзките в моделите маратонки трябва да могат да компенсират здраво краката и от всяка страни на ходилото. Така ще създадат максимален комфорт и стабилност при различните натоварвания.

8) Подметката трябва да бъде подвижна, така че да може, ако е необходимо да се заменя с протезна.

9) Тегло на чифт обувки не трябва да надвишава 400 грама.

Това са само част от типичните за избора на всяка спортна маратонка характеристики. Освен тях и според предназначението на спортни обувки, внимание се обръща още на:

Какви обувки са подходящи за бягане – съществуват няколко фактора, които трябва да бъдат взети под внимание.

Пол на спортиста

Мъжка и дамски обувки не се определят само по цветове. Някои жени са по-взискателни към модела на обувката, така че той може да използват някои технологии и други изисквания към материали. Основните разлики между дамски обувки са свързани и с:

1) Съотношението на женски крака в средата. Често такива са различни в пропорциите на хора и следователно блокират или ограничават някои движения.

2) Обувки с ток дават на жените допълнителна височина. За разлика от тях спортната маратонка намалява вероятността от увреждане на ахилесовото сухожилие.

3) Жените тежат по-малко от мъжете и следователно, дамските обувки са по-леки от тези на мъжете.

Изключение от тези правила са обикновено конкурентните обувки, които нямат никакви сериозни структурни решения и технологии, но не са подходящи за дълги тренировки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!