≡ Menu

Изработка на фирмено лого и формула за успех

Изработка на фирмено лого е необходимост и важен елемент от презентацията на една фирма. Нейната идентичност, равнопоставеност и сериозност на пазара, сред другите се изграждат именно, чрез стремежа за персонификацията й. Формула за успешен дизайн на лого няма със сигурност. Има редица елементи, които трябва да се предвидят и спазят, но няма универсален метод за изработка на добро лого. Доброто лого е  забележимото и смисленото. Дали смисълът и привличането на внимание идват веднага с появата на логото, като презентация на фирмата? Съвсем не, като всеки процес на изграждане на лице, така и логото се изгражда и израства с бизнеса и марката му. Ако някой очаква веднага то да стане забележимо и да постигне небивал успех за фирмата, рядко се случва! Нека разгледаме няколко основни принципа при изработка на фирмено лого. Те не са правила или формули за успех, а просто насоки за един добър дизайн на лого!

Ключови думи – не винаги даден бизнес може да инспирира купища идеи. Все пак дизайнерите на лога правят стотици проекти и не всеки път вдъхновението ги спохожда мигновено. Използването на ключови думи и фрази, описващи подобаващо бизнеса, спомага процеса по инспирация на идеи за логото. Те отключват мисленето ви в посока, която е неочаквана понякога и доста ползотворна.

Четири качества на доброто лого – доброто и полезно лого трябва да бъде – семпло, запомнящо се, подобаващо на бизнеса и да не робува на модата, за да е трайно във времето. Ако тези четири качества на лого изработката са налице, няма как едно лого да не се наложи, като идентичност на даден бизнес.

Скициране и натрупване на идеи – изработка на фирмено лого не се прави за 5 минути. Тя изисква обмисляне, проучване и разработка и развитие на идеите. Ако някой дизайнер си мисли, че  е толкова добър, че да измисли едно уникално лого от една скица, успех в начинанието! Пробването и скицирането, независимо на хартиен носител или в програма, на множество комбинации и варианти на текст, изображение и цвят, би довело до ясна идея, какво се търси, като лого за дадената фирма и сферата й в бизнеса. Чрез запазване и сравняване на скиците, неминуемо се достига до подходящ лого дизайн.

Цвят – формулата за успешното лого не винаги се крие в цвета и разнообразието на изразните му средства. Много монохромни лога достигат до аудиторията, запаметяват се и носят посланието си. Изработка на фирмено лого само, чрез средствата на цвета не  е пълна и завършена изработка. Цвета е средство и понякога спомага идеята, но е основата на едно лого. Твърде много цвят, наслояване и текстови шрифтове, биха объркали наблюдаващия и логото няма да свърши работата си, да идентифицира даден бизнес и фирма.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!