≡ Menu

Изработка на фирмено лого

Изработка на фирмено лого е процес по създаването на лице на една фирма. За да се извлече максимална полза от него е необходим баланс на форма, цвят, шрифт и идея. Когато повечето дизайнери изработват фирмено лого, те спазват правилото за максимална опростеност и ясна идея, но често пъти дизайна не отговаря на въпросите – защо, кого и какво? Казано по ясно едно лого за фирма трябва да отговори на първо четене на следните три въпроса:

  • Защо е необходимо да се изработи логото?
  • Към кого е адресирано и насочено то?
  • Каква е главната му цел на въздействия, която иска да постигне?

Ако дизайнера си е изяснил значението на тези въпроси и може да отговори в главата си на всеки един от тях, то изработка на фирмено лого може да се направи и тя би била успешна в последствие. Логото на компания трябва да предразположи клиентите да мислят така за продуктите на фирмата, както тя самата иска те да мислят! Звучи просто, но никак не е. Как да накараме клиента да мисли по начин, по който ние искаме? И в този момент идва ред на визуалната провокация, на пръв поглед тя може да бъде много изчистена, но да носи силно насочващо послание. Ако дизайнера пропусне да си зададе тези въпроси или пък не намери точния им и верен отговор, то налице е силно разминаване на стила на логото и есенцията на фирмената дейност. Трудно бихме могли да пригодим лого в стил диско топка към идеята на фирма произвеждаща мебели, нали? Затова е толкова важно смисловата връзка стил на логото и идеен облик на компанията.

Изработка на фирмено лого по отношение на дизайна трябва да бъде без времева. Робуването на стилови моди в дизайна е голяма грешка, която мнозина правят. Логото, което се променя ежегодно според модата е просто изображение, то не е нито лице, нито предава определено послание. Примера за компанията Кока-Кола е даван безброй пъти в това отношение, но как иначе като именно това лого е безсмъртно по своята същност, може би един ден фирмата няма да я има, но ние пак ще разпознаваме логото и ще го свързваме с нея. Ако фирмата иска логото й да е наистина лицето й, с което тя претърпява промени, възходи и падения то дизайна трябва да е максимално уникален, за да надскочи рамката на времето.

Добра проверка за качеството, на дизайна по изработка на фирмено лого е черно-белия му вариант. Независимо дали ще е лого в черно на бял фон или обратното, ако изработеното от вас лого изглежда добре в този си вид, значи е максимално изчистено. Прекаленото заиграване с ефекти, като светлосенки, насочено осветление и цветови преливания са много атрактивни да, но не работят в полза на визуалната интерпретация на идеята. Те са чисто и просто красиви ефекти и много бързо биват забравяни, а с тях и логото на фирмата!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!