≡ Menu

Каква е целта на смяната на маслото за колата

Кога, защо и как се сменя маслото на автомобила. Това са все въпроси, които всеки шофьор с по-кратък опит се налага да си зададе рано или късно. Вие сте от този тип шофьори, които държат просто да умеят да карат кола, без да е нужно да разбират каквото и да било от двигателя или общото устройство на колата си?

Дори да е така все пак е добре да сте „в час“ с част от нещата, свързани с всичко онова, което е „скрито“ под капака на возилото ви.

Смяната на маслото е една от основните редовни дейности, които трябва да се изпълняват задължително на определени периоди от време и примерен пробег на километри.
Изминатото разстояние с автомобила е основният критерий, по който се определя кога е нужно маслото да бъде сменяно, а заедно с него и масления филтър.

Като стандарт е прието на всеки изминати 10 хиляди километра тази процедура да бъде извършвана от оторизирано лице (най-добре). Но това е само ориентировачно изискване.

Причината е, че начинът на шофиране, пътните условия и климатът са фактори, които също оказват влияние на работата и свойствата на маслото и съответно могат да наложат смяната на маслото по-рано от приетото, а понякога и по-късно.

С времето маслото разваля своите свойства, най-вече заради високите температури на двигателя и това е съвсем нормално. Губейки своите качества, то вече не е толкова добър лубрикант. Когато не умее да смазва добре механичните части на двигателя, това води до износването им.

Целта на смяната на маслото навреме е точно тази – да предпазва механичните елементи на двигателя.

Причината е, че при триене тези механични елементи търпят определени негативни ефекти върху себе си и нарушават своята цялост и качество при нискокачествено масло.

От друга страна качественото и навреме сменено масло има други специални свойства. То умее на събира прах, да абсорбира вода, както и странични горивни елементи. Именно тези му качества обаче налагат неговата навременна смяна.

Загубвайки своите предпазни свойства маслото оставя тези вредни елементи в двигателя, които рано или късно могат да се окажат пагубни, предизвиквайки корозия.

А както казахме, смяна на масло се прави именно за това – да запазим здравината и добрата работа на двигателя на колата за възможно по-дълго време.

Важен фактор при смяната на маслото е и смяната на филтъра. Масленият филтър предпазва маслото от различни твърди елементи, които попадайки в състава му могат да нарушат способностите му да предпазва двигателя. Накратко – смяната на маслото трябва да върви ръка за ръка със смяната на масления филтър.

По този начин ще успеете да предпазите маслото от излишни частици, като прах, стружки, както и други дребни частици, които влияят зле на качеството му. Ако масленият филтър се напълни с излишни твърди частици, той не би могъл да функционира и да спира повече вредни частици, които в крайна сметка успяват да стигнат до маслото.

А никой не иска това, категорично. Ето защо смяната на маслото е също толкова важна, колкото и смяната на масления филтър.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!