≡ Menu

Какви могат да бъдат причините за колики?

Колики при бебетата и начините за спирането на постоянният плач

Коликите при бебетата е термин, който описва прекомерен плач причинен от болките в корема. Проблемът често започва около две седмици след раждането на бебетата и след четвъртият месец обикновено изчезва, въпреки че може да продължи и до първата година в редки случаи. Плачът на бебетата достига своят пик в късният следобед или през ранните часове на нощта.

Симптомите при колики са следните:

  • Плачът често започва внезапно. Той е толкова силен, че понякога наподобява крещене от болка и като цяло изглежда, че нищо не може да накара бебето да спре.
  • Бебетата обикновено свиват крачетата си към гърдите.
  • Ръцете са свити в юмрук, а лицето много често е силно зачервено.
  • Плачът може да намали, когато бебето се изтощи много силно, или когато бъде поставено да седне.

Съществуват множество теории, които се опитват да обяснят кое предизвиква коликите при бебетата. Най-достоверна е тази, която казва, че коликите се дължат на мускулни спазми въздействащи и върху червата. Въпреки това, за всяка теория има събрани само минимални доказателства, така че е трудно да се приложи лечение на коликите поради незнанието на точният им причинител.

Какво може да се направи при бебешки колики?

Има няколко неща, които можете да опитате, въпреки че много лекари казват, че тези методи не са с доказан ефект.

Можете да опитате да носите вашето дете възможно най-дълго. Също така намалете дразнещите неща като ярка светлина, силна музика, постоянни посещения на бебето от много хора. Също така можете да опитате да возите бебето в колата, като вибрациите много често успокояват болките. Понякога нестандартни методи като пускане на тих фонов шум от прахосмукачка, пералня, тиктакане на часовник, падане на капки от душ върху плочките на банята. Използвайте записи на тези шумове и ги пуснете тихо, като те силно напомнят на бебетата звуците, които са чували докато са били в най-удобното и познато за тях място, а именно в утробата на майката. Можете да правите и масаж на бебето с масла от различни билки като лавандула например, но първо се консултирайте с личният лекар за съставките, които трябва да не водят до нежелани алергични реакции. Съществуват и различни видове капки против бебешки колики, които съдържат компонента симетикон, като например Infacol и Dentinox. Има и някой видове пробиотици, които оказват много добър ефект на червата и така коликите намаляват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!