≡ Menu

Какво да видим в Сицилия извън плажовете

Сицилия – в Средиземно море тя е най-големият остров. Днес тя е единствената област в Италия със собствен парламент. 3 носа придават на острова триъгълна форма, затова древните гърци наричали Сицилия Тринакрия. Бреговете на Сицилия са на три морета – Йонийско, Средиземно и Тиренско. Към Сицилия се отнасят 3 архипелага: Еолийски (Липарски) острови на север, Егадски на запад и Пелагски на юг. Месинския пролив разделя Сицилия от Апенинския полуостров. В най-тясното си място той е широк 3,1 км.

Тази година това е много интересна дестинация, тъй като има доста last minute оферти. Предложения за почивки в Сицилия в сайта ни.

Ачи Треца е малко градче, където според легендата хитрият Одисей ослепил циклопа Полифем, който го държал в плен и избягал от него. Побеснелият гигант в яростта си хвърлил по него огромни скали, но не улучил. Тези скали и днес са в морето до брега в Ачи Трецца и се наричат Циклопски острови. Всъщност скалите имат вулканичен произход и са застинали в причудливи форми в морето.

Главната забележителност на Агридженто е Долината на храмовете. През V век пр.новата ера са построени основните дорийски храмове, посветени на гръцките и римските богове, и които носят имената на Юнона, Зевс, легендарния Херкулес и други. Най-добре се е съхранил Храмът на хармонията (Tempio della Concordia), изграден през 5 век преди Христа. Той именно е единият от двата най-добре запазени гръцки храма в света. Най-високо е разположен храмът на Хера (Tempio dei Hera Lacinia). От 34 му колони са оцелели 25. Според легендата в него се съхранявала известна картина с изображение на Юнона (Хера) на гръцкия художник Зевксис.За да я нарисува живописецът разгледал голи всички момичета на древния Агридженто, и избрал пет от тях, за да възпроизведе в картината това, което харесал у всяко от тях.

От него три пъти по-голям е Храмът на Зевс (Tempio di Olimpico), третият по размери гръцки храм, който някога е строен. Вероятно е бил по-голям дори от базиликата „Св. Петър“ в Рим. Картагенски пленници са го построили през 480 година пр. н. е. в чест на голяма военна победа. За съжаление неговото състоянието днес не е никак добро и от него в днешни дни е оцеляла много малка част. Преди много време силно земетресение е сринало по-голямата част, а в наше време от него са къртени каменни блокове, за строежа на близко пристанище.

Наблизо е Scala dei Turchi (Стълбите на турците) – белоснежно скалисто образувание, напомнящо естествена стълба към брега. Според легендата в древността турски пирати акостирали с корабите си на скалистите брегове на Сицилия и спасявайки се от бурите, намерили подслон тук. Скалата е от мергел (бяла варовикова глина).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!