≡ Menu

Какво е мнението на общността по проблемите с оперативните програми?

С какво се характеризира настоящия момент, ако говорим за прогнози, относно решенията на ЕК в Брюксел по внесените от нас кандидатури за финансиране? Причините за рязкото и на пръв поглед неаргументирано спиране на субсидиите са няколко.

Първата е, че се смени значима ръководна фигура и ако през годините в Брюксел са натрупали някакви сантименти към нас в моментите на ползотворен труд, то вече не можем да разчитаме на тях.

Второ, вече не сме нова членка на евросъюза, за да ни толерират и да ни уведомяват за грешките, да предписват мерки и спирането на парични средства да ни се разминава отново, както стана през 2010-2011 година.

Трето, наближава финала на програмния период, сумите са вече по-мащабни и това принуждава одиторите да бъдат максимално отговорни към всякакви неточности.

Четвъртата причина, се отдава на факта, че влошеното управление изостря вниманието на одиторния европейски орган. Може би и развитите европейски страни допускат грешки в заявката на обществени поръчки, тъй като самият Еврокомисар Йоханес Хан сподели, че за настоящата година общо отказаните проекти за Европа са около 200. Този факт не бива да ни служи за успокоение, а трябва да осъзнаем, че недалновидната структура на администрацията ще ни спъва още доста години. Или поне до тогава, докато не се реконструира така, че да започне да ни служи, вместо да пречи.

Много политически лица, сред които и Росен Плевнелиев отнасят спирането на парични средства от ЕС към проект „Южен поток“. Това, според президента, за пореден път показвало, че не сме готови да правим мащабни и скъпи проекти с добавена стойност. Дали проектът с газта е наклонил везната по политически причини никой в Брюксел не би признал. Висш експерт, пожелал да остане анонимен сподели, че в не една община обществените поръчки все още не са честна игра и това проличава при оценяване, а на комисията предварително се дирижира кой ще е победителя.

Още полезна информация може да намерите в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!