≡ Menu

Как да пестим електроенергия в нашия дом

Икономията на токИкономията на ток може да се постигне лесно и да се пестят не само пари, тя също така помага за опазването и на околната среда. Това не е нова информация за много хора, но не се прилага достатъчно. В края на краищата, винаги като включите някой електрически уред в електрическата мрежа, тока който ползвате изглежда много чист – не виждате замърсявания и не ви мирише на пушек или каквото и да било друго, което може да се види при всеки един автобус или кола. Но това замърсяване от тока е много голямо – това замърсяване се случва там където се произвежда самия ток в електроцентралата например. В световен мащаб по-голямата част от произвежданото електричеството се произвежда имено чрез изгаряне на въглища или други изкопаеми горива. Всеки път, когато ползваме тока и включим осветлението например, ние създаваме малко замърсяване. Всъщност, средностатистическият дом замърсява околната среда повече от средностатистическата кола! Така „икономията на ток” не е просто повишаване на количеството пари в джоба Ви, а също така помага и да запазите чист въздуха и водата.

Легендарният Джеймс Хансен, един от първите учени, които сигнализираха за глобалното затопляне през 80-те години, каза наскоро, че истинският ключ за предотвратяването на климатичните изменения е намаляване на използването на енергия в дома. Това е така, защото, както казва той, ние засега не можем да спрем изгарянето на петрола за транспорт, но ние със сигурност можем да спрем изгарянето на въглища за енергия. И най-бързият начин за намаляване на емисиите от въглища с 50% е да намалим потреблението на електроенергия с 50%.

Отбележете също, че откакто добивът на петрол наближава своя край (ние вече сме използвали повече от половината петрол, който съществува на планетата), нашият апетит за енергия ще постави по-силен натиск върху правителствата, за да се изградят нови опасни атомни електроцентрали.

Защо да не използваме слънчевата енергия! Добивът на енергия от Слънцето е наистина достъпна алтернатива, но все пак ще трябва да минат още няколко години, докато стане масова практика. Точно както с автомобилите, хората търсят алтернативен източник на енергия. Но определено по-добрият подход за нас е просто да спрем на първо място с използването на това абсурдно високо количество енергия!

В действителност, намалянето на използваната енергия е доста лесно постижимо, проблемът е, че повечето хора не искат да го направят. Ето защо хората продължават да купуват SUV-ове на тълпи. (цената на бензина беше по-ниска, но въпросът е, че дори и сега хората все още купуват най-разточителните превозни средства). Когато отидете на фитнес, виждате, че всички са пуснали телевизор пред пътеката или пред велоергометъра. Проблемът е, че може би 90% от хората оставят включен телевизора, дори когато те напускат фитнеса. Това е един лесен начин да се види защо ние имаме проблем с пестенето на енергия. Когато повечето хора не направят едно лесно нещо, като изключването на телевизора, когато не го използват, как можем да очакваме от тях да правят неща, които се нуждаят от малко количество усилия?

Но вие, които четете този сайт, може би сте от този тип хора, които желаете да направите някои скромни промени по отношение на пестенето на енергия. Ако сте сериозно ЗА пестенето на енергия, то няма по-добро място от това.

Надяваме се да намерите този сайт за полезен. Приятно пестене!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!