≡ Menu

Моето домакинство – техники за бързо справяне с бъркотията

С годините всички изграждаме навици и маниер как да се справяме с реда и почистването на дома. И все пак има неща, за които все не остава време. Ако и за вас този въпрос е до болка познат, то предлагаме ви да разберете няколко начина да сте по-експедитивни, когато стане време за домакинстване и почистване:

Силно замърсените зони в дома – най-замърсени участъци в дома са банята, тоалетната и кухнята. В тях има най-много микроби и натрупвания на плесен, мухъл, мазнини. За да не се налага да губите часове за почистване, трябва редовно да се грижите за тези зони от дома. Днес на пазара се предлагат куп подходящи продукти, с които може да дезинфекцирате под, мивка, стени, казанче и тоалетна чиния. Един път в месеца се препоръчва да се ползват антигъбични и антибактериални препарати. Лампи, прозорци, огледала също трябва да бъдат редовно забърсвани, както и брави на врати, кранчета, ключове за осветление, дръжки на шкафчета и чекмеджета, връзка с ключове за дома. Те са подлагани ежедневно на докосвания с мръсни ръце. Почистването им може да става с мокри, антибактериални кърпи или малко разтвор от лимонов сок и вода натрити с микрофибърна кърпа.

Изберете екологични продукти – знаете ли, че в дома си всички имаме от онези „ бабини“ средства, които могат да са много полезни в почистването. Такива са например ленено масло, което идеално полира мебелите. Полезен е и лимонът, чиято естествена киселина може да върне блясъка на кухненските плочки, кристал, дори ръждясали места. По батерията на мивка и душ има много бактерии, които също се повлияват от мощното действие на киселината от лимон. Оцетът, например ще е пръв помощник в дезинфекцията и отстраняването на неприятни миризми от кухнята. Ако все пак се налага да използвате силен препарат с хлор, не забравяйте да ползвате защитна маска на лицето и ръкавици, за да предпазите нежната кожа.

Кажете Не на безпорядъка и бъркотията – смяната на всеки нов сезон ни подтиква да се отправим към магазините за нови облекла и обувки. Ако вече сте планирали подобен ход – спрете се и първо направете разбор на стария гардероб. Там със сигурност ще има множество дрехи, обувки, аксесоари и куп излишни неща. Може би е време за изхвърляне на стари дрехи от апартамент в София. Там едва след като сте освободили достатъчно място може да помислите за обновяване на гардероба за новия сезон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!