≡ Menu

Основите на гмуркането

Гмуркането придобива все по-голяма популярност по света. Представете си, че над 20 милиона хора са се гмуркали поне веднъж. Не ви ли се иска да увеличите бройката?

Ето и някои от правилата на гмуркането, които трябва да знаете преди да започнете този прекрасен спорт:

На първо място никога, ама никога не задържайте поетия въздух в дробовете си. Колкото и да се притеснявате при първото си гмуркане, опитайте се да отпуснете тялото си. Научете се да дишате правилно! Честото изравняване на налягането е задължително. Друго задължително нещо при спорта дайвинг е да не се гмуркате само, особено, ако не сте професионалисти!

Водолазното гмуркане или дайвинга имат интересна предистория. Всъщност първите опити за гмуркане са били с тръстикови пръчки. Можете да си представите колко дълбоко е били това. При това в древността гмуркането не е било с цел удоволствие както сега, а с цел събиране на корали, перли, раковини и всякакви морски съкровища.

След като преминете първите уроци в гмуркането ще ви се прииска да се гмурнете наред с професионалистите. Но знаете ли кои са предпочитаните места за гмуркане от тях?

Червено море е едно сред водещите дестинации. Дайвинга в Египет е желан не от един водолаз. Това е най-чистото морско кътче на земята подходящо за гмуркане. Красотата на морското дъно там се вижда най-кристално чисто като на 3Де плазма. Температурата на водата е постоянно топла през цялата година, а и курортите там си заслужават.

Друга желана дестинация е остров Сипадан. Чарът на това местенце се крие във факта, че е почти запазено девствено. Изобилието на морските представители е запазено. А ако сте любител на животинките символизиращи късмет според китайската митология – костенурките – дайвинг в Сипадан е най-добрият възможен избор. Разнообразието и популацията на тези представители на животинския свят е най-голяма именно там.

Ето, че стигнахме и до Малдивите. Това прекрасно кътче от Земята е подходящо не само за вашите ваканции, но и за дайвинг. Гмуркането там е целогодишно, също както туризма, тъй че практикуващите водолазно гмуркане могат спокойно да осигурят паралелно една незабравима почивка на Малдивите на своето семейство докато се наслаждават на този чуден спорт, хоби или професия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!