≡ Menu

Основни разлики между найлоновите и хартиени торбички

Найлонова или хартиена торбичка – това е въпрос, вълнуващ от десетилетия насам хората, които са екологично настроени. Все по-често се питаме това. Но продължаваме да ползваме по-масово найлоновите торбички, а това е голяма грешка. Те са много по-вредни за околната среда в сравнение с хартиените, а и това далеч не е единственият им недостатък.

Всеки ден получаваме найлонови торбички от различни магазини, от които пазаруваме. За момента хартиени се предлагат по-рядко, но благодарение на многото проучвания и доказателства за превъзходството им тепърва предстои да добиват популярност и да са все по-масово предпочитани.

Знаете ли, че всъщност материалът, от който се правят найлоновите торбички, не е биоразградим? Найлоновите торбички са произведени от суров петрол и от природен газ – ресурси, които не подлежат на възобновяване. В България този проблем набира все по-сериозни размери. Много търговци обръщат поглед към торбичките от хартия като предпочитана алтернатива.

Често производители използват хартиени торби, за да отпечатат свое лого върху тях. Това е успешна стратегия, защото името и посланието достига до огромен брой хора. Тези, които носят торбичките, правят голяма и безплатна реклама. А те са доста устойчиви, така че е напълно вероятно ако дизайнът допадне на клиента, той да я ползва многократно.

Найлоновите торбички също са здрави и могат да се използват повторно, но са твърде масови и не впечатляват така силно, както хартиените. Това е причината макар и да се използват втори път, се прави с една-единствена цел – да изхвърляме в тях боклуците си.

Хартиените торбички се разграждат сравнително бързо, но това не значи, че трябва да ги изхвърляме безотговорно сред природата. Но ако това се случи все пак, опаковката ще се разложи само след няколко месеца. А когато това се случи, природата няма да бъде замърсена, а, напротив, почвата ще бъде подхранена.

Ето няколко добри идеи какво да направите, за да се погрижите за здравето си и на хората около вас, а също и за опазването на планетата:

  • Изберете да използвате хартиени торбички. Здрави, удобни и красиви са, така че ще ви служат дълго време.
  • Отказвайте, когато в магазина ви предлагат найлонова торбичка. Носете своя, хартиена.

Найлоновите торбички не са биоразградими. Разграждат се под влиянието на топлината и слънцето, но това става много бавно, а по време на този процес отделят голямо количество токсини. Веднъж попаднали в природата, те постепенно навлизат и в хранителната верига, от където пряко вредят на здравословното състояние на хората. Освен това найлоновите торбички са изключително трудни за рециклиране.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!