≡ Menu

Ресторант в морските дълбини

Ако някой ви попита дали искате да обядвате на морското дъно, със сигурност ще го помислите или за непоправим шегаджия, или направо за луд. Странен въпрос наистина. Не и за израелския град Елайт. От 1993 г. тук е отворил врати уникален подводен ресторант – Red Sea Star, – който е разположен на петметрова дълбочина на 70 метра от брега на Червено море.

Сградата е изпълнена във формата на морска звезда, а интериорът й ще ви накара да повярвате, че действително се намирате в съвършено различен свят – света на кораловите рифове. В огромните плексигласови прозорци като на длан се вижда приказното подводно царство. Около всяка маса има по два прозореца – единият, разположен странично, а другия – отгоре. Общо 62 на брой. Истинска обсерватория, от която до късна нощ може да се наблюдават красиви рибки и причудливият свят на коралите, който по-рано беше достъпен само за водолазите.

Необичаен е и дизайнът в ресторанта – ако искате да седнете, трябва да го направите върху медуза (именно такава е формата на столовете в бара), а меката светлина се разпръсква от осветителни тела, изработени във формата на морски звезди.

Може да ви се стори невероятно, но този уникален ресторант е построен на място, където до не много отдавна морето е било силно замърсено от промишлени отпадъци, а коралите буквално били на границата на изчезване. За четири години обаче се случило невероятното – екип от професионалисти не само успява да почисти водното пространство, но и да спаси загиващия риф. След не много време на повърхността на сградата започнали да се появяват морските звезди, които се считали за изчезнали.

Заведението работи от десет часа сутринта и е с капацитет за 105 посетители. Изискана кухня, множество блюда от морски дарове, уникален дизайн и пълно потапяне в дълбините на морето. Сещате ли се за друго място, където може да намерите събрани всичките тези неща? Може би единствено във фантазиите…

Посетете блога ни, ако искате да прочетете още чудесни статии.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!