≡ Menu

Рефракционни очни кабинети

През последните десетилетия спектърът от рефракционни очни кабинети значително се разви. Тези очни хирургически операции са предназначени за корекция и подобряване на зрението като късогледство, далекогледство, астегматизъм и пр.

Процедурите включват корекция на роговицата и лазерът е най-широко разпространения метод за това. Най-честите рефракционни операции на очите се LASIK (Лазерно асистирана кератомилеза) и PRK (Фоторефрактивна кератектомия).

LASIK се използва за лечение на така популярното късогледство, далекогледство и астигматизъм и включва отстраняване на тъканта на роговицата е нейното преструктуриране. Това може да предизвика странични ефекти, като например, сухота в очите.

PRK е хирургическа операция, при която ексимерен лазер премахва малка част от строма на роговицата от предната част на окото. Операцията се препоръчва при пациенти с тънки роговици.

Съществува хирургическа процедура LASEK (Лазерно асистирана супепител кератомилеза), която е подобна на PRK.

LTK (Лазерно термична кератопластика) се извършва с цел корекция пресбиопия или т. нар. старческо далекогледство, за да се възстанови зрението, тъй като има не малък риск то да се влоши след 40 годишна възраст. MASK (Мини Асиметрична радиална кератотомия) се извършва за корекция при астигматизъм или при лечение на кератоконус (роговицата изтънява и формата и става като на конус) в начални фази.

Други разновидности на рефракционните очни хирурхически операции са лазерна фотокоагулация, лазерно повлияване на пресбиопия, проводима кератопластика (СК), радиална кератотомия (RK), шестоъгълна кератотомия (HK), Предна ресничките склеротомия (ACS), и пр.

Очните кабинети, които са предназначени да повлияват роговицата чрез рефракционнни хирургически процедури са широко разпространени.

Една от процедурите, която може да бъде съотнесена към тях е трансплантационната хирургия на роговицата, при която увредената или мътна роговица се заменя с напълно здрава чрез донор. Такава трансплантация се практикува, в случаи, при които роговицата е станала непрозрачна и мътна. Роговичната ендотелна дистрофия, вирусните и бактериални инфекции и дълготрайните отичания на роговицата, като тези след операция на катарактата, както и други заболявания, може да наложат трансплантация на роговицата. OOKP (Osteoodonto keratoprosthesis) е сравнително нов метод в тази област. При тази технология, роговицата се регенерира по изкуствен начин от зъб на пациента и се използва за замяна на увредената роговица. Тази процедура все се усъвършенства и не се изплолзва масово.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!