≡ Menu

Същността на детската закуска

Докато възрастните трябва да ядат закуска всеки ден, за да функционират оптимално, децата се нуждаят от нея дори от още повече. Техните порастващи тела, както и развитието на мозъка, силно разчитат на редовния прием на храна. Когато децата пропускат закуската, те могат да останат без храна за близо осем часа и този период на глад може да създаде много физически, интелектуални и поведенчески проблеми за тях. Хората, които закусват много по-лесно поддържат здравословно тегло. Някои експерти вярват, че закуската поддържа метаболизма на пълни обороти. Затова храненето за деца трябва задължително да е част от детската кухня.

Здравословна закуска не трябва да бъде екстравагантна или да отнема много време, за да се приготви. Най-важното е тя да включва протеини и много фибри. Тази комбинация ще помогне да задоволите глада на детето си и ще го кара да се чувства сито до обяд. Питателната закуска включва храни от най-малко три от петте групи храни:

1. Плодова група – пресни цели плодове като банани, ябълки, портокали или пък нарязани плодове, които могат да се добавят към зърнените храни, киселото мляко или овесената каша.

2. Зеленчукова група – краставици и домати в салата, гъби, аспержи или зелени чушки в омлет, 100% зеленчуков сок.

3. Зърнена група – пълнозърнест хляб, гевреци, кифли, брашенни питки, ориз, зърнени закуски.

4. Млечна група – продукти с ниско съдържание на мазнини: прясно мляко, кисело мляко или сирене. Ако детето Ви е непоносимост към лактозата, изберете продукти без лактоза, които все пак имат калций и други необходими хранителни вещества.

5. Месна и бобена група – постно месо, фъстъчено масло, боб.

Децата са „подражатели“. Те обичат да правят това, което някой друг прави. Родителите и по-големите братя и сестри могат да действат като ролеви модели, като дават добър пример и отделят време да ядат закуска всяка сутрин. Започването на деня със закуска и ще помогне на Вашето дете да развие здравословен навик, който ще му бъде от полза през целия му живот.

Закуската може да се сервира топла или студена, може да се яде в седнало положение или на крак. Закуската може да се състои от типичната храна за закуска или да бъде нещо останало от вечерята предния ден. Основната точка, която трябва да запомните е да я включите в детската кухня, а също и във Вашата. Да се постигне добрата закуска е по-лесно, отколкото си мислите. С избора на правилните храни, можете да храните детето си бързо у дома, а също може и да слагате закуската му в кутия за училище.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!