≡ Menu

Хапвай бавно и с много удоволствие като турците

Турците почти никога не бързат със своето хранене, те обожават да ядат храната бавно и да се наслаждават на това удоволствие. С напитките е по същият начин. Традиционно турско кафе е така нареченото Kahve, и ако планувате екскурзии Турция, непременно го опитайте, то се запарва в специални джезвета, като смляното кафе се бърка заедно със захар. Като стане достатъчно силно, се изсипва в едни миниатюрни чашки, които са без дръжки.

Кафето може да се сервира по 3 начина:

  • orte -минимум захар
  • sekrali-много сладко
  • sade което е горчиво

Въпреки популярността на кафето, си остава напитка номер едно – чаят. Това е нормално действие при турчинът, който като няма какво да прави ще пие чай. Те го запарват десет минути, после в силно запарения чай се долива гореща вода и много се подслажда. Самият чай се сервира в малки чашки, които са под формата на лале. Непременно трябва да планувате почивки там и да усетите техният начин на живот.

В Турция има голям брой ресторанти, в които се сервират задължително видове предястията, които могат да заместят нормалното ядене, понеже са засищащи. Може да запомните beyaz peynir, интересен вид извара от овче мляко, както и yaprak dolmasi, това са пълнени лозови листа, също така много вкусно е и tarama – пастет от хайвер на треска или kabak kizartmasi, които са пържени тиквички в чудесен млечен сос. Може да се поинтересувате от своите туроператори, кои точно заведения да посетите когато сте там. Едва ли не сте чували и за imam bayildi, така известните патладжани запечени с домати, чесън и лук. Храната или по-точно предястията се ядът винаги с пръсти.

Задължително може да опитате и кебапът, който обикновено се сервира във вкусна питка хляб заедно със вид салата. Непременно планувайте и Турция към останалите ви почивки в чужбина, които смятате да направите през годината.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!