≡ Menu

Що е Водка

Името “водка” е славянската умалителна дума за вода. Първият запис на думата е от 1405 година в Полша. По това време наименованието се е свързвало с медикаменти и козметични продукти. Използвана е в множество руски фармацевтични списъци.

Водката е дестилирана напитка, която се нарежда сред най-популярните и обичани алкохоли. Основните и съставки са главно вода и етанол, допълнени с примеси и вкусове. За производството на водката се използват ферментирали зърнени култури и картофи. Алкохолното съдържание обикновено варира между 35-50%, в зависимост от марката и мястото на производство. Обикновено руските и полски водки са 40%.

В Московския Музей на Водката има записки на химика Дмитрий Менделеев, според чийто изследвания и опити се определя, че идеалното алкохолно съдържание е 38%. Проблемът по това време бил, че данъците за алкохолните напитки се определяли спрямо тяхната сила. Това наложило да бъде закръглено на 40% за тяхно улеснение. В Европейският Съюз е приет закон, който въвежда минималното алкохолно съдържание да 37.5%.

Традиционно водката се пие чиста най-вече в повечето северни европейски държави, но също така много често се използва и за направата на коктейли и шотове. Най-известните и често срещани примери за коктейли съдържащи водка са Блъди Мери, Секс на плажа, Бял Руснак, както и любимия на Джеймс Бонд – Водка с Мартини.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!