≡ Menu

Акне ефикасно лечение

Акнето е хронично незаразно заболяване, причинено от бактерия, което засяга голяма част от хората, не само в тийнейджърските години, но и след това.

Акнето се появява на места с концентрация на мастни жлези: лице, рамене, гърди, гръб. Ето защо то влияе отрицателно върху самочувствието на хората и се превръща в сериозен проблем.

Като причини за появата му се считат:

  • Наследствен фактор
  • Хормонални промени
  • Употреба на някои лекарствени средства
  • Козметика

Съществуват някои фактори, които допълнително допринасят за появата на акне: стрес, прекомерното излагане на слънчевите лъчи, употребата на някои храни като шоколад, подправки и др., пред менструален синдром при жените и др.

Най-добрият начин за предпазване на кожата от появата на „досадните пъпки” е тя да се почиства редовно от мръсотия, бактерии и мъртви клетки.

Лечение на акне:

Като основно правило при справяне с акнето трябва да се запомни, че пъпките не трябва да се чоплят, защото бактериите се разнасят и по здравите части от кожата.

Лечението на акнето зависи от степента му на проявяване. Трябва да се има в предвид, че изисква продължително време, а не минава за ден – два. При по-тежка форма на акне е нужна консултация с дерматолог, който да назначи правилното лечение. При по-леки форми редовните грижи помагат за справяне с проблема.

Ето някои предложения за борба с акнето:

  • Хранителен режим. Проучване за причините, водещи до акне е установило, че хранителните навици на хората влияят върху появата му. Учени са открили, че има два вида храни, които провокират проявата му. Това са млечните храни и високо рафинираните високо-гликемични храни. Хубаво е да се избягват мазни и много сладки храни, като шоколади, млечни шейкове, тестени храни, хляб, чипсове и други. Те стимулират образуването на някои хормони, което провокира появата на акне. Препоръчително е да се консумират натурални и непреработени храни – плодове, зеленчуци.
  • Козметика. Съвременните козметични фирми предлагат редица средства за справяне с акнето – сапуни, маски, лосиони, кремове. Повечето съдържат алкохол, който цели да дезинфекцира порите и да умъртви бактериите. Преди да се закупи даден продукт е нужно да се определи типа на кожата – суха, нормална, мазна. Това става след консултация с дерматолог.
  • Алтернативни средства. Комбинация между козметика и медицина. Това са кремове, маски и лосиони, които съдържат в себе си известна доза антибиотици.
  • Лекарства и продукти, приемани вътрешно. Освен външните белези, понякога се препоръчва и приемане на лекарствени средства, които да потискат вътрешните причини за появата на акнето – хормони и др. Те трябва да се използват след консултация с лекар.
  • Хирургическа намеса. Химичен пилинг (гликолов пилинг), лазерен пилинг и др. Това са манипулации, които налагат механична намеса върху засегнатите участъци. Извършват се от лекари специалисти, които преценяват дали интервенцията е удачна според степента на засягане на кожата.

За тези, които предпочитат природните методи на лечение са следващите съвети:

  • Билки. Преди да се използват каквито и да е билки е хубаво да се консултира с дерматолог. За бързо лечение на акне и на белезите от него се препоръчва масло от чаено дърво. То има анти бактериални и антисептични свойства като помага за почистване на порите в дълбочина и води до заздравяване на кожата. Използването му всеки ден до пълното изчезване на белезите.

Всички етерични масла почистват порите в дълбочина и са подходящи при борбата с акнето. Препоръчват се – роза, лайка, здравец, лавандула.

  • Ябълков оцет – използва се за външно и вътрешно лечение. С тампон, напоен в ябълков оцет се намазват засегнатите участъци. А за почистване на натрупаните токсини в тялото се поема разтвор от ябълков оцет – в 1 ч.ч вода се разтваря 1 с.л оцет.
  • Маски в домашни условия. Маската с овесени трици е с пилинг ефект и много подходяща за проблемна кожа. Триците, накиснати в мляко почистват омазнените участъци на кожата, като след използването й, лицето трябва да се измие със студена вода. Друга подходяща маска е с ябълки и мед: настъргана ябълка се смесва с мед и престоява на лицето 15-20 м. След това се измива с вода.
  • Витамини. Счита се, че витамин А и витамините от група В омекотяват кожата и постепенно намаляват обривите и предотвратяват акнето.
  • Лимонена киселина. Пресният лимонов сок помага за премахването на мъртвите клетки по кожата и стягането на порите на кожата.

Начините за борба с акнето са много. Както споменахме по-горе, лечението изисква продължително време. Затова трябва много търпение. Но крайната цел си заслужава – красива кожа и високо самочувствие!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!