≡ Menu

Как да организирате съня, за да станете леко на следващия ден

Всеки знае, че някои хора се самоопределят като “чучулиги”, а другата за “сови”. Със старта на есента и зимата, захлаждането провокира за по-дълго излежаване. Време е да преминем в царството на Морфей и това определя качеството на съня, неговата полезност и състоянието на лицето, на следващия ден. Какво казват експертите за това и колко време трябва да отделяме в леглото? Нека разгледаме:

Какво определя спокойният сън – дори и в най-древните Веди бяха открити данни с информация за това колко време трябва възрастен да спи. Правилното се равнява на 6 часа. Това е наречено за идеално време за тази област от човешкия живот и е в диапазон: от 21.00 ч до 3.00 ч. Смята се, че този сегмент може да бъде удължен с един час, ако легнете в 22.00. Наред с продължителността на съня, значение има и обстановката, в която заспиваме всяка нощ. Затова е важно да си осигурите само най-доброто. Започнете с матраци за спалнята.

Защо трябва да легнете за почивка, преди полунощ? Тъй като всички биологични процеси в човешкото тяло са обект на циркадни ритми. В светлата част на денонощието – от 8.00 до 18.00 ч е пика на активност, но да 21.00-22.00 часа тя стихва и човек се нуждае от почивка. Учените са установили, че е в царството на Морфей, човекът преминава REM и не-REM сън. Всеки от тях има своя продължителност, но за почивка е необходимо, за да се подложи на 4-5 цикъла и то без прекъсване, това отнема средно от 6 до 8 часа. Върху продължителността на съня и качеството влияят много фактори. Сред най-значимите са: Пол; връзка с нервната система, особено за жени, които се нуждаят от повече време; Години Всеки знае, че бебетата спят по-голямата част на деня, а по-възрастните хора, имат нужда от 4-6 часа; Сила, която се определя от състава на приемана храна и времето за почивка. Много зависи от индивида. Например, един добре познат военен лидер Наполеон Бонапарт спал 4 часа на ден и се чувствал весел и пълен с енергия. Други пък изискват най-малко 10-12 часа, за да не почувстват умора и слабост.

Последици от неправилно организираният съня

В колко трябва да отидете в леглото – важно е да спазите периода от 21.00 до 23.00. Това е време мозъкът да работи най-активно. Ако пренебрегнем тези препоръки, гледане на филми, четене на книги, игра на компютъра, постепенно намалява умствените ни способности. Какво се случва, ако е твърде късно, за да отидете в леглото? Вниманието ще намалее, паметта избледняват, хората започват да чувстват умора, раздразнителност, апатия. Всичко това е в състояние да докара в дълбока депресия, която в крайна сметка ще доведе до болнично и неврологично отделение на болницата. Ако оставането до късно се превърне в ежедневие, човекът не може да живее и работи пълноценно. Първите признаци са сънливост, уморени червени очи, изпито лице и прегърбена походка. В допълнение, страдат често от главоболие, хипертония и гърчове, трайни хронична умора.

Как да се организира почивката през нощта – необходимо е постепенно да привикнат към режима. Как мога да си лягам рано? Организирането на съня, зависи от здравословното състояние, Ако искате да допринесете за качеството на съня, то опитайте матраци Tempur® Sensation 19. Може напълно да се отпуснете и да отделите време за своето здраве. Не пренебрегвайте тази най-важна част от живота си. Успех и лека нощ!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!