≡ Menu

Кога и защо да се заменят зимните гуми с летни

Не би трябвало да има шофьор, които да не може да отговори на въпроса кога трябва да се заменят зимните гуми с летни? Но за повечето хора това е непонятен въпрос и това е причината да се спрем на него сега. В сайта може да разгледате различните модели гуми за марки автомобили.

Обикновено смяната на зимните гуми трябва да стане според изискванията на Закона за движение по пътищата след 1 март. От тук нататък всеки шофьор може да прецени кога точно да го направи. Друг критерий, който трябва да се знае, е външната температура.

Ако температурата на въздуха е достигнала 7 градуса значи вече е време да сменим гумите. Това е водещ критерий само ако от тук нататък не се очаква температурите на въздуха да се понижават. Въпреки, че повечето съвременно производители на гуми твърдят, че автомобилите с летни гуми могат да се придвижват безпроблемни и при температури около 0 градуса.

Закона за движение по пътищата дава известна свобода при избора на време за смяната на зимните гуми с летни, но по отношение на грайфера няма мърдане. За да е сигурна колата на пътя дълбочината на грайфера на зимната гума трябва да не е по-малък от 4 мм. За летните гуми той е значително по-малък по обясними причини, а именно не по-малко от 1,6 мм.

Най-добре разбира се ако имаме възможност за това е да си купите летни гуми. Неоспорими са предимствата им, но за повечето хора е приоритет цената.

Още по-добра препоръка на специалистите в обслужващите авто сервизи е всеки комплект гуми (зимни или летни) да върви окомплектован с джанти (тазове). По този начин няма да се плаща по-евтино и да излиза по-скъпо, но на всеки шест месеца. Смяната на гуми с готови тазове и смяна на гуми към старите тазове има различна цена, която се определя от трудоемкостта при единия и другия монтаж-демонтаж.

Ако сте си сложили нови летни гуми с добър грайфер ще имате по-голяма сигурност на пътя. Това е валидно най-вече за лоши метеорологични условия и валежи.

В такива условия ако сме с гуми с изтрит грайфер и най-вече ако шофираме с несъобразена скорост рискът от инцидент е огромен. Така, че е желателно много добре да се премери риска и дали си заслужава подобна инвестиция. Решението е във вашите ръце.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!