≡ Menu

Ла Гомера – малкият брат на Тенерифе

Наближи ли се сезона на почивките всички трескаво започваме да търсим къде тази година е модерно или изгодно да почиваме. Тази година една нова чартърна дестинация е на лице с полет от София. Това е Тенерифе. Повече информация има на сайта ни.

Почивката Ви в Тенерифе, обаче няма да е същата ако не посетите и съседния остров – Ла Гомера. Именно на него сме се спрели в разказа ни надолу.

Няма да съжалявате никак, ако отделите и един ден за посещение на съседния остров Ла Гомера.

Местна легенда гласи, че по времето преди на Канарските острови да се появят конкистадорите юноша от Тенерифе на име Хонай се влюбил в една красива девойка на име Гара от Ла Гомера. Гара отвърнала на чувствата на Хонай, но в деня на годежа вулканът Тейде решил да се покаже не от най-добрата си страна и започнал да пуши. Родителите решили, че това е лош знак, и отменили сватбата. Влюбените избягали и се укрили на най-високата планина на Гомера. Бащите на бегълците заповядали да бъдат намерени. Тогава Хонай измайсторил наточено в двата края копие, юношата и девойката се хвърлили един към друг в обятията си и… Останали заедно навеки. В памет на канарските Ромео и Жулиета нарекли планината Гарахонай, а днес такова име носи и природният парк в центъра на острова.

Националният парк Гарахонай е защитен от ЮНЕСКО. В него се е съхранила субтропична лаврова гора. Преди ледниковия период (2 млн. г.) такива гори покривали цяла съвременна Европа, но днес са останали само още на Азорските острови и Мадейра.

Вайе Гран Рей (в югозападната част на острова) е била много популярна дестинация сред хипитата през 60-те и след това през 70-те години на миналия век. Тук дори и днес могат да се срещнат техните наследници, които са родени на острова, и повечето от които са германци или англичани. Те са създалите на комуна, в която всички се препитават изключително успешно с отглеждането на екзотични плодове, а също и масажи, йога и медитация.

Ла Гомера е последното пристанище, от което Колумб тръгва преди да открие Новия свят. Жителите на острова се гордеят много с това. До кладенеца, откъдето са черпили вода за корабите, има надпис: „С тази вода е кръстена Америка“. Кладенецът се намира в бившата митница (Casa de Aduana). Наблизо е църквата Iglesia de la Asuncion, в която Колумб се молил за успеха на експедицията си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!