≡ Menu

Забавни факти за сорта Мерло

Мерлоto е добре известно като достъпно и лесно съчетаемо с храна вино, което си отива с много неща. Репутацията му го прави доста популярно като трапезно вино и като допълнение към различни ястия.

Мерло означава „малкият кос“ на френски

Има няколко теории откъде идва името му. Може би просто се отнася до цвета на гроздето: тъмен, черно-син цвят, наподобяваш оперението на коса. Според друга теория, гроздето е кръстено на птицата, защото тя много обича да си го похапва.

Вкусът зависи от климата

Червеното вино сорт Мерло има плаващ вкусов профил, зависещ от температурата, на която се отглежда. Ако е от по-топли места, Мерлото има вкус на чийзкейк и шоколад. Мерлото от по-студени региони, от друга страна, е доминирано от нотки на горски плодове и слива, а понякога дори и на тютюн.

Обича храната

Защо Мерлото се съчетава толкова добре с почти всякакви храни? То е сладко и не много киселинно: това му позволява да е много гъвкаво и букетът от вкусове, вариращи според климата и процеса на стареене означават, че има Мерло за почти всяко ястие.

Тайната на популярността на Мерлото

Основната причина Мерлото да е толкова популярно е, че виното има отличителната способност да задоволява всякакви вкусове, особено ако сте готови да търсите точно определено Мерло, което харесвате. Някои вина са прости, плодови и по-скоро сладки, докато други могат да са по-груби, с дъбов привкус. В САЩ например Мерлото известно време е най-модерното от всички червени сортове и е предпочитано заради мекотата си и ниското съдържание на танини.

Произход

Сортът Мерло е доста стар и се използва за винопроизводство от много години. Най-ранните записки за Мерло всъщност са от 1784г и идват от Бордо във Франция.

Широкоразпространено и супер популярно

Знаехте ли, че Мерлото е най-отглеждания сорт грозде в целия свят? Освен това е най-популярното в Бордо, френският регион, от който произлиза. Използва се широко в Италия, САЩ, Австралия, България, Канада, Чили, Аржентина. В Южна Африка например Мерлото е любим сорт и се е превърнало в най-продаваното червено вино, заемайки 13% от целия пазар, като там се дели на два основни стила. По-зряло, пълно и с вкус на червени плодове; и ментово, с нотки на евкалипт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!