≡ Menu

Какво да подготвим преди полет? Полезни съвети за самолетни билети!

Независимо дали ще пътувате по работа или пък за почивката, пътуването със самолет изисква определена подготовка. Важно е да не я пренебрегвате, а да си осигурите достатъчно време, за да не забравите нещо в бързината и да се налага да се връщате или да отмените полета си.

Самолетният билет

Повече от очевидно е, че трябва да си осигурите самолетен билет, но какъв да бъде той? Ако сте решили да пътувате с евтин такъв, то най-вероятно ще трябва да проверите цените и да направите резервация поне месец преди пътуването. Причината за това е, че сайтовете на нискобюджетните авиокомпании могат да вдигнат цената до дадена дестинация, ако забележат, че често ги посещавате.
Също така, евтините билети бързо свършват, тъй като всички обичат изгодните оферти. Определете най-малко 50 дни около датата, която сте решили. Можете и да огледате съседните дати, тъй като много често ще попаднете на изгодна оферта на друга дата около избраната от вас.

Пари и валута

Следващият важен въпрос са парите. Проверете каква е местната валута и се снабдете с нея. Не е препоръчително да обменяте пари на летището, тъй като курсът винаги е висок. Направете справка дали можете да изнасяте валутата, тъй като на някои места е забранено. Най-добре се снабдете с долари или евро, които лесно се обменят.

Застраховка

Не пренебрегвайте тази част от пътуването си. Винаги нещо може да се случи на път, а застраховката ще ви обезпечи, ако се наложи. Няколко евро в повече могат да ви спестят хиляди главоболия и нерви.

Настаняване

Подгответе си мястото за настаняване. Евтините хотелски стаи винаги са резервирани предварително. Не оставяйте това за последния момент, а ако пътувате с фирма, можете да получите и до 30% отстъпка. Причината за това е, че таксите в хотелите са високи и много компании предлагат резервация в хотел, ако летите с тях. Това е доста изгоден вариант, ако решите да отидете на почивка.

Ваксини

В някои райони трябва да имате ваксини срещу различни бактерии. Обикновено това се отнася за по-екзотичните дестинации. Все пак проучете въпроса, преди да отидете на новото място.

Виза

Проучете въпроса дали не е необходима виза. За издаването ѝ трябва да предоставите паспорт, снимки, а на някои места и да се явите на интервю. За издаването на виза има и определени срокове и тази задача не трябва да се отлага. В някои държави за престой до 90 дни не е необходима. Можете да направите справка на сайта на Министерството на външните работи и да видите кои са тези държави.

Копия на документи

Не веднъж сме казвали, че е хубаво да си направите копия на документите. Не знаете какво може да се случи, можете да ги изгубите или пък да са откраднати. Не е лоша идея и да оставите няколко у дома или при близки, където да ви потърсят при нужда. Близките могат да ви ги и изпратят, ако това е крайно наложително.

Багаж

На последно място, но не и по важност оставяме багажа. Започнете да го приготвяте няколко дни преди самото пътуване. Така няма да забравите нещо важно. Проверете кои са допустимите предмети, какво можете да носите и какво не. Също така, ако ще посетите някое културно събитие, то проверете дали няма етикет за облекло. Така няма да попаднете в неловката ситуация, в която да не ви допуснат, ако не сте облечени подходящи.

Свържете се и с агенцията си, за да видите какви са допустимите килограми за ръчен или чекиран багаж. Ако ги надвишавате, прегледайте тоново нещата си и вижте без какво можете. Направете го, за да не се окажете с глоба на летището за многото багаж и да сте принудени да избирате. Цените за надвишен багаж започват от 10 евро. Опаковайте старателно всичко.

След като сте направили всичко, ви пожелаваме приятно пътуване!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!