≡ Menu

Как да се спасим от течове и да живеем спокойно

Водата следва основните закони на природата – гравитацията, напрежението, водата, търсеща своето собствено ниво. Като знаете това, можете да разберете неговите “загадки” и да направите десетки корекции във водопроводната и канализационната система на Вашия дом. Можете да спестите време, проблеми и пари!

ВиК инсталацията и дренажната система на Вашия дом трябва винаги да са две отделни подсистеми, без припокриване. При монтажа или ремонта на ВиК системите трябва да се подходи с внимание, защото последствията от течове или запушвания могат да са на висока цена.

Водопроводната инсталация доставя прясна вода до потребителя, а канализацията отвежда отпадъчните води. Водата, която идва във Вашия дом, е под налягане. Идеята е тя да може да достигне и до по-горните и отдалечени нива. Когато водата достигне Вашия дом, тя минава през водомер, който регистрира количеството, което използвате. При авария (теч) е жизненоважно да затворите бързо спирателния кран при водомера, за да намалите последствията. В противен случай, когато една тръба „избухне”, тя може да наводни къщата Ви за нула време.

Водоснабдяването с топла вода може да е централно или посредством бойлер във всеки апартамент в близост до водочерпните прибори.  Една тръба пренася вода за студена вода, а друга тръба е за топла вода. Топлата вода, както и студената, се пренасят до всички приспособления и уреди, които изискват вода.

Възможно е във Вашия район да има изградена канализация или да сте със септична яма. Дренажните системи не зависят от налягането, тъй като системите за захранване правят това. Вместо това, отпадъчното вещество излиза от къщата Ви под действие на силата на гравитацията. Канализационната линия продължава отпадъчния поток надолу до канализационен колектор или септична яма.

На пръв прочит всичко това звучи просто, но защо толкова хора имат проблеми с майстори и имат периодични течове?

Има важни принципи свързани с основните закони на водата, които много „специалисти” не знаят или пренебрегват. Само че основният потърпевш остава крайният потребител. Вие не сте длъжни да сте запознати с таи материя затова е добре да се консултирате с добър водопроводчик, който да Ви реши проблемът и да подходи с разбиране. От първостепенно значение са и материалите, които се влагат. При използване на ВиК материали със съмнително качество бихте изложили на риск имуществото си. Не е казано, че непременно зад всяко качество стой и висока цена. При ВиК частите е важен материала и производителя. Като има и производители, които предлагат продукти с високо качество на добра цена online магазин. Важно е да се обърнете към ВиК магазини със знаещ персонал, които да Ви помогнат да изберете подходящи за Вас продукти.

Добрите ВиК магазини стоят зад своето име и не случайно се задържат на пазара години наред.

Подходете отговорно към своето имущество и се обърнете към знаещи водопроводчици, които работят с качествени ВиК материали.

инж. Веселин Стойчев

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!