≡ Menu

Най-бруталното превозно средство – Tesla

Знаете ли е кой е Никола Тесла?

Той е сръбско-американски изобретател, учен, най-важният в света.
Всички знаете че изобретенията му са свързани с енергията.
Не случайно най-доброто изобретение на новото време е уникалния по рода си електрически автомобил е кръстен на Тесла.
Да, това е ТЕСЛА, която харчи 12 лв., за 450 километра, за толкова и на метан не можете да минете.

Преди години, когато отворих Top Gear, на топ позицията имаше статия с големи букви ”Тесла Модел S, край на всички автомобили”.
И наистина, освен че създадоха най-уникалния и иновативен автомобил на планетата, с възможно най-високи технологии, такива които и в скъпите автомобили ги нямаше тогава. Елън Мъск, който е създател на този уникат, преобърна абсолютно всички разбирания за автомобилите. Тепърва задвижването с гориво ще бъде извадено от употреба.

Tesla Model S e електрически 5 врат луксозен лифтбек, или смесица между седан и хечбек, със задно електрическо задвижване или с двойно задвижване.
Няма кардани, предавки и други ала бала.

Тя се произвежда от 2012-та година с начална цена от 50 000 долара можете да си я поръчате.
Разбира се след него излязоха вече в последните години и други по-добри модели с повече пробег и мощност.
Но са сходни по функции. Различното при по-старите е най-вече че липсва автопилот, докато при следващите години абсолютно автономния автопилот е факт и можете да си извикате колата, буквално да дойде при вас от паркинга докато си плащате сметката в кафето… Все едно си имате лимузина с истински шофьор… Лимузина е, да, но без шофьора.

От момента на създаването и, разбива всякакви рекорди за икономичност, здравина, сигурност, бързина и ускорение. Разбира се веднага спечелва и приз за автомобил на годината, да не говорим и за другите безброй награди които получава.

Tesla излизат със въздушно – регулируемо или нормално окачване.
Вероятно ще се зачудите от къде части ?!… Е вече не сме 2019-та и има вече доста закупени коли Tesla, при повечето частите са взаимнозаменяеми и реално, ако намерите тесла на части можете да си купите.
Разбира се не с всичко е така, тъй като колата за някои от частите ще разбере ако ги няма и там ще имате малко проблеми, които разбира се не са нерешими.

Обаче… Или сам ще трябва да си я правите или няма кой друг, тъй като най-близкия сервиз е в Австрия, но не се притеснявайте, няма да ви оставят на пътя, ако имате проблем нищо че сте от България или в България.

Сервиза в Австрия има и части, които са нови… Имайте в предвид, че все едно карате лимузина от висок клас за над 100 бона и частите, не са особено… Даже никак евтини… Но споко, скоро ще направи десетилетие и това ще се промени.

Но трябва да знаете, че за да се предотврати повреда, представителството в Австрия поема разходите ви за да отидете 2 пъти в годината на технически преглед за изправност. Гаранцията за тези коли е 8 години без ограничение в километрите… Супер, нали ?!

Вие притежавате, както се бъзикат с колата, смартфон на колела 🙂 Смешно ще ви е, докато не се качите и не опитате и вие…
Като поразгледате ще ви се стори странно да не виждате дори електромоторите, това е така, защото те се намират на мостовете. Докато при конвертираните електрически коли, те са отпред, както и при китайските и други ел. коли.

Тесла е автомобила с най-нисък център на тежестта в света, но е и доста тежичка заради …батериите разбира се. Официално е около 2,3 т., но някои собственици твърдят че по-скоро са около 3 след замервания. Е… Едно време мерцедесите бяха по толкова, не е нищо ново.
Но теглото да не ви залъгва, както при легендарните стари мецани, така и при Tesla, въпреки огромното си тегло, страхотната конструкция, разпределение на мощността и други работи, са трепачи! Тесла е с рекорд за най-бързо стартово набиране.

В момента има модели със 60, 80 100 и 100+ KWh, конските сили са от 300 до 760 к.с. Представете си само тая батерия как се движи с целите си 3 тона товар и минава някое Ламбо или Ферари, като малка гара :O
Станции за зареждане вече има почти из цяла Европа и… Естествено в САЩ, но Super Charge станциите са по-малко. Супер чардж станциите могат да ви заредят автомобила за 40 минути на 80 процента батериите, което е супер.
Инак, ако не намерите обаче… Зареждане 8-12 часа за пълно зареждане, като зависи колко сте похабили. Не ви препоръчваме да хабите докрай, на всеки 300 км е добре да зареждате.
Много важно е да знаете, че дръжките не се къртят, а се докосват като сложите ръката, те са сензорни и се чупят лесно, ако решите да отваряте, като москвича.

Интересни екстри, всичко което сте оставили като сте я загасили, се включва когато влезете отново в автомобила.
Всичко по автомобила е ръчна изработка, в днешно време вече има автоматизирани конвейери за по-голямата част от производството, докато табло, седалки и други детайли, все още се правят ръчно. Интересен факт е че в автомобила има някои неща, които всъщност са от Mercedes, като лоста за скорости, лост за мигачи и чистачки, както и копчетата за ел. стъкла.

Държим да отбележим, че най-търсения вариант е 85 KWh със 426 к.с., най-добро съотношение от към цена, мощност и възможности плюс екстри.

При по-бавно (икономично или свръх икономично) шофиране пробега може да бъде удължен до 460 км. Но не ви препоръчваме да си играете с огъня.
При падане на батерията започват да се спират различни екстри и части от колата за да запази електричество автомобила за движение. Ограничението на автомобила заводски е около 260 км/ч. Батериите са Lion което означава че не трябва да ги карате до пълно изтощаване, а винаги да си дозареждате.

Колкото и да ви е невероятно в България има безплатни станции за зареждане, което е супер. Данък няма, няма паркинги да плащате, най-малката гражданска, каското си е нормално и се плаща задължително.
Смяната на батерията е лесна, можете да ремонтирате доста неща сами и тесла го разрешава. Имайте в предвид, че тока е силен, трябва да се внимава.

В заключение ще добавим, че това е колата без минуси. Няма, просто няма минуси… Докато поевтинее достатъчно, като за масата от нас, за да си я позволим, до тогава можем или да закупим друг електромобил или да си караме автомобил с газова уредба за повече икономия и екология.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!