≡ Menu

Шедьовър у дома с репродукция на картина от Фредерик Лейтън

Фредерик Лейтън е английски художник, който вероятно е оставил една от най-значимите следи в историята на британското изобразително изкуство. Кажи-речи всички негови произведения са се превърнали в шедьоври, а популярността им не спира да расте и до днес. Причината може би се крие в удивителните митологични, библейски и исторически мотиви и сюжети, които се крият в неговите творби. Човек би могъл да прекара часове, без да откъсва очи от картините на Лейтън, опитвайки се да свърже целия сюжет, който е изобразен на платното. Освен всичко друго, тези творби се славят и с изумително изящество и красота. Това ги превръща в чудесна декорация за абсолютно всеки ден. В онлайн галерии дори можете да разгледате най-известните картини на Фредерик Лейтън и да си изберете коя да ви бъде репродуцирана върху платно.

Каквото и да кажем, например, за творбата „Навиване на конци“, няма как да бъде достатъчно. Представена е една типична за времето си дейност, извършвана от жена и по-малко момиче. Тук предположенията могат да валят – майка и дъщеря, голяма и малка сестра и така нататък. Картината е просто идилична, а лицата на героините изразяват само спокойствие, удоволствие и нежност. Такива са и жестовете, които виждаме на платното, представяйки си почти без никакво допълнително въображение как пръстите им ефирно се движат около дългите конци. Изключително красиво е нарисувано и облеклото на жените, а за фона ще останем безмълвни. Едва ли изразът „спиращ дъха“ е достатъчен в случая.

Истински шедьовър е и картината „Мадоната от Чимабу“. За нея се знае, че е нарисувана в Рим и е първото наистина значимо и грандиозно произведение от Фредерик Лейтън. Е, можем да го поздравим за този така сполучлив опит на начинаещия. Изобразената сцена на платното е повече от интересна и отново провокира въображението, в което могат да се преплетат редица сюжети. Всяко от нарисуваните дузина лица изразява различна емоция, а облеклото на хората е уникално според социалното положение и ролята на всеки човек. Това са само част от нещата, които можем да разгадаем чрез един бегъл поглед към картината.

Изумително интересни и напълно подходящи за репродукция и декорация са и останалите произведения на Лейтън. Сред най-харесваните от тях безспорно попадат „Симон и Ифигения“ и „Семейно щастие“.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!