≡ Menu

Акне в зоната около устата

Акнето е кожна инфекция, причинена от бактерия, която води до образуване на пъпки, черни и бели точки. Въпреки, че този кожен проблем не е болезнен, той предизвиква известен дискомфорт на страдащите от акне хора. Симптомите при младежки пъпки  обикновено се забелязват по цялото лице, но понякога те са по-изявени в зоната около устата.

Причини за образуване на младежки пъпки в зоната около устата

Обикновено акнето се дължи на неправилното функциониране на мастните жлези. Тези жлези са разположени дълбоко във вътрешния слой на кожата. Те присъстват в голямо количество в лицевата част. Произвеждат мазнини, известни под наименованието себум, който поддържа влажността на кожата. Въпреки това, когато мастните жлези започват да секретират по-голямо количество себум, те блокират порите на кожата, които се намират в най-външния слой /епидермис/. Това подпушване на порите е идеалното място за развитие на бактерии. Те предизвикват възпалителни реакции, което води до образуването на акне.

Повече за причините при поява на младежки пъпки

Акне в зоната около устата причинено то Кандида албиканс

Акне в зоната около устата може да бъде предизвикано то гъбична инфекция. Кандида албиканс е гъбичка, която съществува естествено в организма. Тя се развива върху кожата, в лигавицата на влагалището и устата. Въпреки това, когато гъбичката започне да се размножава безконтролно в тялото, тя може да предизвика появата на акне около устата.

Лечение на акне в зоната около устата

Първата стъпка за лечение на този проблем е да се консумира питателна храна, състояща се от зеленолистни зеленчуци и плодове, които са с високо съдържание на витамин А и витамин Е. Не се препоръчва консумацията на храни с високо съдържание на захар и полуготови храни, тъй като те може да влошат проблема.

За да се отървете от акнето, увеличете приема на вода. Консумацията на 7-8 чаши вода дневно, ще допринесе за необходимата хидратация на кожата.

Третиране със сода за хляб е един друг начин за справяне с кожния проблем. Към две супени лъжици сода за хляб, добавете 2 чаши топла вода. Нанасяйте върху кожата за около 10 минути и след това изплакнете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!