≡ Menu

Забележителности, които не бива да пропускате в Турция

Синята джамия, която е в Истанбул е една от най-красивите джамии в света. Нейното име произлиза от сините керемиди, които са в самият интериор. Прелестта и изяществото на джамията както и нейните пропорции, са имали цел да изразят величието на исляма, понеже това била върховна джамия на Османската империя. Вътре светлината която се отразява е през цели 260 прозореца. Ако планувате екскурзии Турция, задължително трябва да я видите.

Едно от природните чудеса на света, на което може да се насладите е Памуккале. Една уникална геологична формация, която е образувана преди близо 14 000 години. Там има и изворна вода на Памуккале, която има лечебни и терапевтични свойства и се ползва за изцерение още от далечната античност.

Спокойно може да се интересувате кои туристически агенции предлагат разходка и до Руините на древния град Хиерополис, които заемат голяма площ от региона. Има театър, а храмът на Аполон, и Византийската порта както и некрополът са някои от най-важните обекти в града, които почти всички туроператори гледат да предложат на своите екскурзианти. Некрополът има повече от над 1000 гробници като е най-големият в Мала Азия. Ефес е важен търговски и религиозен център в миналото и задължително трябва да го разгледате.

Кападокия също е едно от Природните Чудеса на Съвременния свят. С височина 3270 метра над морското равнище, самото плато е разположено в триъгълник, който е образуван от три града Невсехир, Кайсери и Нидж. В Кападокия има над 600 изваяни от камък църкви, които са построени от монаси и отшелници и е добре да се разгледат и те от всички туристически агенции, Турция е богата страна и затова туризмът там е така развит.

Музеят „Хагия София” или „Света София” е един велик шедьовър на византийското изкуство. Комплексът е уникална смесица от ислямски и християнски елементи, което е обект на световна адмирация поради своята историческа, културна и архитектурна значимост.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!