≡ Menu

Избор на гръбна моторна пръскачка

През последните няколко години на пазара се предлагат гръбни моторни пръскачки, които все повече изместват механичните такива. Те са незаменими за използване на малки и средно малки площи в личното стопанство, за пръскане на малки овощни градини, лозя, зеленчукови градини, подходящи са и за обеззаразяване на складове, зърно хранилища, силози и др. Изборът при закупуване на моторна или механична пръскачка се прави в зависимост от спецификата на работата, която се извършва и големината на площите, които ще се пръскат.

Преди да закупите моторна пръскачка е необходимо да имате в предвид следните неща:
1. Първоначално е важно да се определи колко голяма е площта, която ще се третира и интензивността на използване на пръскачката, както и културите, които ще се третират. Въпреки, че моторните пръскачки предполагат по-голяма интензивност на работа ако държите на качеството изберете реномирана марка с доказан произход от водещите производители Stihl, Husqvarna или Cifarelli. В последните години се появиха много вносители на китайски моторни пръскачки с неясно качество и надеждност, които изкушават с много по-ниската си цена. Трябва да Ви е ясно, че за да се търгува на толкова ниска цена, обикновено се правят компромиси с качеството на детайлите и изработката, което от своя страна рефлектира върху надеждността и безопасността на машината.

2. Друг важен елемент при избора е работният обем или колко литра разтвор събират. Масовите моторни пръскачки са с 14 литра обем на резервоара, но има и такива с 11 литра и 20 литра. По големият обем предполага по-дълъг период на пръскане и по-редки зареждания с препарат, но и по-голямото тегло на пръскачката, което и с празни резервоари е не по малко от 11 кг.

3. Работният обхват е важен при пръскане на трайни насаждения и особено дървета. Обикновено пръскачките са с около 12 м обхват на пръскане по хоризонталата, но внимавайте с обхвата по вертикалата, защото в много случаи евтините пръскачки не могат да пръскат вертикално и след покупка на такава, може да останете разочаровани, ако машината се окаже неподходяща за определената и работа. Не се подвеждайте по мощността на двигателя, защото тя няма отношение за силата и обхвата на пръскачката. По-големият обхват се постига с по-голяма турбина и монтирана допълнителна помпа за препарата.

4. Теглото при моторните пръскачки не е за пренебрегване, защото се носят на гръб и обикновено се работи по неравни терени. Както вече споменахме масовите пръскачки са с минимум тегло от около 11 кг. и като се напълнят с разтвор стават около 25 кг.

5. Функция прашене. Някои от предлаганите моторни пръскачки разполагат с функционалност да се изхвърлят праховидни препарати, гранулати или минерални торове, което е още един плюс при изборът им.

6. Преди покупка от особена важност е да се види допълнителното оборудване, което предлага производителя за пръскачката (ако предлага), като дюзи, удължители и др.

7. Много важно е сервизното обслужване в гаранционния и извънгаранционния срок, както и наличието на резервни части.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!