≡ Menu

История на брави и ключалки от Ренесанса до наши дни

Първите механични брави са изработени от дърво и очевидно били създадени по същото време от няколко култури. Има доказателства, че те били използвани в употреба преди около 4000 години в Египет. И докато в наши дни при нужда се уповаваме на ключарската помощ, ето, как са действали в миналото.

Приложени вертикално на длъжност, дървената ключалка се съдържа на механизъм за закрепване. Осите са изготвени надолу от гравитацията и заключвали вратата. Това действие се извършва, чрез дървен ключ с натъртвания или зъби, които бутат щифт нагоре от болта и това позволява той да бъде изтеглен назад. Методът за заключване се поставя в началото на съвременните цилиндрични ключалки.

Първите метални механизми заключвали появата между 870-900 и се отдавали на експертни английските майстори. Те бяха прости железни болтови брави, с порези около отвора на ключа, който предотвратява опити за въвеждане.

Римляните били първите, които използвали вдлъбнато заключване. Те проектирали механизъм бариера, която спира ключ. Такъв не се вписва в ключалката и може да бъде поставен или завъртан.

Новите възможности за заключване са разработени в Европа през 17 век. Ранните механизми за брави се базирали на кръгъл механичен механизъм, който е предвиден извънредно за безопасност. Старият заключва компания и въпреки всичко все още се произвежда механичен механизъм двеста години по-късно. Древната брава или първата дървена ключалката е намерена в Иран. Установено е, в столицата на асирийската империя, на вратата на двореца на Саргон II на Асирия, управлявал между 722-705 г. пр. н.е. Тя изглежда и работи много прилично на дървена ключалка. Неравностите в края на ключа се вписват в края на този пост, или ключалката. Когато се пъха ключа, натъртванията вдигнали ключалката, така че болта да се върне назад и вратата или портата може да се отвори. Експертни ключари бяха поканени да подготвят брави за член на аристокрацията в Европа. Днес е трудно да се документира техния източник. Те са създадени специално в страната, в която те са били използвани преди стотици години. Подобни ключарски брави в Германия са станали познати още в 14-17 век и са време на творчески постижения приказни занаятчии. Ключарите станали квалифицирани металурзи с международна репутация. При проектирането на ключалката, били вдъхновени от кралския герб и символи. Те проектирали нарязания брави със сглобени части и ги предназначили за създаване на хармония с архитектура в двореца или замъка на своите клиенти. Въпреки това има съвсем малко направени подобрения в механизма за заключване.

Защитата от миналото и дизайнът на брави и ключове е бил повлиян от готическа архитектура, стил и пищни украси по време на Ренесанса. Много от тях са пренесени и в наши дни в домовете ни.

Безопасността става зависима от сложността. Скрити ключови трапчинки, заблуждаващи и сложни механизми на брави създавали сигурност в 14-та и 15-ти век. През 14-15 век, имало някои значителни подобрения в заключващия механизъм, обаче декорациите и дизайнът, били разработени значително. Занаятчиите надминали металните, дизайнерски изобретения в областта на брави за врати, както и производството и проектирането на брави за порти, врати кутии и дрешници.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!