≡ Menu

Какво да направим ако мивката се запуши

Едно от най-ужасяващите неща за всяка домакиня е запушване на мивката. Независимо дали става дума за баня или кухня, то мръсотията и неприятностите спохождащи подобна авария са неизмерими. На всеки се е случвало да заживее подобен кошмар, но ако се забавим прекалено много и отлагаме все за утрешния ден, нещата могат да преминат в по-големи проблеми, а разходите да са двойни.

Реално запушеният сифон, мивка или друг проблем по ВиК не е нещо непоправимо. Може и се случва във всяко домакинство. Тогава е добре да знаем и да се обърнем към специалисти. Дори най-скъпо направеният дом може да пострада от подобна авария. Ето и едни от най-задаваните въпроси в подобни ситуации:

Ако мивката се запуши мога ли сам да отстраня проблема – в много от случаите специалистите смятат, че ако запушването е от скоро и проблемът е уловен едва в началото и само препарат от тези в магазините може да помогне.

Уви, невинаги реагираме навреме и когато се усетим нещата са стигнали по-далеч. Най-често запушванията на мивки и сифони стават малко по навътре, където с око не може да доловим проблема. И в банята, и в кухнята се образува нещо като тапа, която засяда в свивките по тръбите. Това обяснява и защо повечето обикновени препарати за отпушване на тръби не са в състояние да помогнат.

Тук алтернатива за справяне с подобна ситуация се оказват някои механизми, които действат на принципа на вакуум.

Интересен е и методът, които все още някои домакини прилагат, наследен им от бабите. Той гласи чаша от чай сода за хляб и същият грамаж оцет. Това премахва част от натрупванията образували се по вътрешността на тръбите и премахва дори образували се тапи. Друга алтернатива е чаша прах за пране и гореща вода. Важно е втората „бабина рецепта“ да не бъде примесена с препарат между киселина и основа, защото подобна реакция ще е далеч по-силна от споменатата с бикарбонат и оцет и мое трайно да увреди тръбите.

Често срещани проблеми със запушванията по мивка и тръби се дължат на топка косми, мазнина или сапун, неотстранени навреме. Такива лесно се премахват с подръчни инструменти като по-дълга игла (може от плетива), пинцет или клещи.

В случай, че нито една от споменатите техники не помага, то може би се налага помощ от фирма по поддръжка на ВиК инсталации.

Често демонтаж на сифон може да е единственият проблем, но предвид, че много пъти аварията се появява при жените, то процедурата се извършва от специалист. Стъпката по демонтаж изискват определени технически умения.

Професионалисти по аварии с ВиК се търсят и когато:

Запушването е по-навътре в канализацията; Ако дори след прилагане на някои от споменатите по-горе методи видимо има облекчение на тръбите и сифона, но след ден-два проблемът отново е на лице; Когато в жилището е правен по-специален ремонт и ВиК инсталацията е прекарана по индивидуален план проект.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!