≡ Menu

Как се извършва смяна на керемиди

Покривът на всяка сграда в определен момент от своя живот се нуждае от ремонт, който включва различни, като вид и начин на изпълнение дейности. Една от дейностите, които най-често се извършват върху покривната конструкция е подмяната на керемиди, които, макар и да имат репутацията на здрав и дълготраен материал се чупят и напукват по-често, отколкото ни се иска.

Счупените и напукани керемиди, колкото и малко да са на брой, трябва да се подменят възможно най-бързо, след установяване на повредата, защото течащият покрив води след себе си много и скъпоструващи поражения, каквито никой собственик на дом не би желал да среща. Навременната смяна на керемиди от фирмата ни е спасявала не една и две къщи за годините работа на фирмата.

Как да реагираме, когато покривът се нуждае от ремонт?

Много хора смятат, че когато повредените керемиди са малко на брой могат сами да се заемат с тяхната подмяна, което е логично и финансово оправдано. Как би трябвало, обаче да процедираме, когато по-голямата част от керемидите се нуждаят от подмяна, а заедно с тях и част от дървената конструкция на покрива? Това е често срещана ситуация, така че нека не я разглеждаме само хипотетично.

На първо място, в случай, че не сме експерти е добре да потърсим специалист, който да огледа покрива и да установи размера на пораженията. Важно е огледът да се направи от експерт, защото за установяване на реалното състояние на съоръжението е нужно прецизно и опитно око. Такъв могат да извършат и специалистите в покривни ремонти и смяна на керемиди – от фирмата ни.

Често се случва течът на покрива да бъде труден за откриване, тъй като пукнатините в керемидите, нуждаещи се от подмяна са малки и трудно забележими, а водата се спуска по наклона и прониква в сградата далеч от мястото, където се намира реалният дефект, затова – точка първа налага оглед, направен от специалист, който да даде мнение за реалното състояние и препоръки за действие по отстраняване на проблема.

Според реалното състояние на покрива и най-вече на керемидите можем да реагираме по два начина:

а) В случай, че е повреден малък участък от конструкцията и керемидите, нуждаещи се от подмяна са малко на брой, се заемаме сами или използваме услугите на майстор, който да извърши подмяната срещу скромно възнаграждение.

б) Пораженията са големи, като освен керемидите и част от дървената конструкция се нуждае от подмяна – тук изборът се налага от само себе си и щем-не щем трябва да използваме услугите на специализиран екип за ремонт на покриви и смяна на керемиди като нашия.

Точка ‘’б’’, обаче поставя нов въпрос, на който трябва да си отговорим и той е:

Кого да изберем за ремонтиране на покрива?

Тук вариантите са два, както посочихме в предходните редове, но нека се спрем на плюсовете и минусите на всеки избор.

Избор №1: Избираме непрофесионална бригада от самоуки майстори.

Плюс на този избор е: по-ниската цена.

Минус: по-ниското качество на работа; по-бавен процес на ремонтиране и липса на всякаква гаранция за качеството на изпълнение. В случай, че не сме доволни от работата на бригадата, няма как да поискаме компенсация или безплатна корекция на възникналите, вследствие лошото изпълнение щети.

Избор №2: Избираме професионална фирма, като сме взели предвид препоръките на познати и резултатите от нейната работа.

Плюс на този избор е: качеството на работата и материалите; бързината на работа; гаранцията, която професионалните фирми дават и безплатният годишен преглед, който фирмата ще извършва на ремонтирания от нея покрив за целия период на гаранцията.

Минус на избор №2 е по-високата цена и вероятността да се наложи да чакаме дълго фирмата да се заеме с нашия покрив, защото добрите фирми обикновено са затрупани с чакащи клиенти.

Разбира се, ако желаете качествена смяна на керемиди, ние винаги препоръчва по-скъпия, но гарантирано успешен ремонт, така че години наред да не възникват отново проблеми с покрива ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!