≡ Menu

Коктейли – митове и легенди

Има много митове и легенди за възникването на днешните коктейлите, но все още няма точно утвърдена версия за тяхната съвременна поява.

Около 1770 година се е появила може би най – романтичната история, която разказва за собственик на селска кръчма, чиято дъщеря била най–красивата в селото. В един мрачен ден кръчмарят загубил своят любим петел, след дълго и неуспешно търсене, решил да обяви награда. Той обещал да даде дъщеря си на този, който намери любимата му птица. След три дни на лудо търсене, в заведението влязъл непознат мъж, в дясната си ръка той държал петелът-беглец, останал без опашка по време на бягството си. Бармана удържал на своето обещание и не след дълго оповестил предстоящата сватба на дъщеря си. Дъщеря му до толкова се развълнувала от новината, че без да иска смесила питиетата, които сипвала в момента. Получила се шарената напитка, която почнали да наричат коктейли (от английски cock tail – опашка на петел).

Друга легенда се отнася за началото на 19 век, в която при мексиканският крал дошъл на посещение генерал от американската армия. Една от местните красавици поднесла на уважаваният гост непозната за него напитка в украсена със блестящи скъпоценни камъни чаша. Той се зачудил дали да отпие, понеже в главата му прелетяла мисълта, че неговия домакин може да иска да го отрови. Хубавица, видяла колебанието в генерала, решила да го успокои и отпила първа от чашата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!