≡ Menu

Можем ли да наемем автомобил без кредитна карта?

Във все повече страни хората предпочитат да използват не кредитни, а дебитни карти, като това се смята за по-разумен начин да държиш средствата си под контрол и да внимаваш с излишните разходи. Кредитните карти наистина предлагат повече свобода, но от там и някак ни карат да се отпуснем и да похарчим повече от планираното.

Има обаче много причини, които карат хората да предпочитат кредитната карта и една от тях е това, че с кредитна карта например може да се наеме автомобил под наем, което уж без кредитна карта няма как да стане. Дали?

Оказва се, че това не е съвсем така, защото много рент-а-кар компании предлагат на своите клиенти възможността да платят за услугата и с дебитна карта. Процедурата може да отнеме малко повече време като цяло, но въпреки това не е нещо, за което да трябва да се безпокоите.

Това което агенцията иска да знае е дали в случай на неочаквани разходи или повреди нанесени от вас върху наетия автомобил вие ще имате възможност да покриете щетите. Тоест, казано с други думи, хората ще искат да се уверят в това, че разполагате с достатъчно средства.

Това което можете да очаквате е, че на някои места и в някои фирми това няма как да се направи. Не всички компании за рент-а-кар отпускат автомобили срещу дебитна карта и това е разбираемо, тъй като не винаги съществува възможност да си получат парите в случай на нужда.

Добре е да знаете също така, че плащането с кредитна карта може да ви даде някои предимства. Едно от тях е, че плащайки с кредитна карта вие най-често ще можете да наемете автомобила за много по-дълго време, докато традиционно много фирми, които по принцип разрешават да се плаща и с дебитна карта, имат някои ограничения в броя дни в случай, че сте избрали този начин на разплащане.

Друго неудобство ако плащате с дебитна вместо с кредитна карта е, че много компании могат да изискват от вас да присъствате лично в офиса когато плащате. Това е проблем ако искате да поръчате и платите колата предварително, с дебитна карта това може да не е възможно.

От друга страна, кредитната карта не е обременена с толкова ограничения и позволява много по-голяма свобода и гъвкавост при наемане на автомобил. Това определено натежава в полза на кредитната карта. Освен всичко останало, съвсем в реда на нещата е да очаквате проверка на вашия кредит в наличност по дебитната карта. Това се прави, защото агенцията ще иска освен сумата с която плащате за возилото да разполагате и с допълнителни средства, които могат да варират като размер при различните  компании.

При кредитната карта това не е необходимо, защото ако се наложи да погасите някакви разходи, например нанесени щети върху автомобила или пък ако сте го върнали без зареден резервоар, формата може да си приспадне необходимата сума от картата ви, дори и ако не разполагате с много средства.

При дебитната карта обаче това не е така. Ако трябва да платите допълнително 100 евро за причинена от вас повреда, но ако в това време в картата си имате само 50 евро, то фирмата няма как да си вземе дължимата сума.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!