≡ Menu

Профилактика на климатици

Миналата година извиках екип от фирмата за климатици, от която си купих моя климатик Дайкин, преди около 11 месеца. При монтажа, монтажниците на от фирмата ми бяха обяснили, че един път в годината е задължително да се прави тази профилактика, за да ми важи гаранцията при евентуална повреда по климатика.

Когато дойде уговорената дата за тази профилактика, в 10 сутринта на вратата позвъня един от техниците, които ми монтираха климатика и започна профилактичния преглед, който според мен завърши прекалено бързо и парите, които заплатих за него бяха най-грешно дадените пари от мен за услуга през живота ми. Техника влезе, отвори куфара, който носеше, извади един термометър и го закачи на клапите на климатика от където духа. След това отвори капака на климатика, свали филтрите, които аз бях чистел преди 1 седмица и си бяха перфектно чисти, изми ги, постави ги пак, затвори капака. След това седна и каза, че трябва да изчакаме около 5 минути, за да може климатика да набере мощност и да свали температурата. Минаха 3 минути, той стана погледна термометъра и каза климатика работи перфектно, духа с 12 градуса. След това свали термометъра, прибра го и затвори куфара.

Усетих, че е дошъл момента да платя за профилактиката цената (50 лева), която ми беше съобщена по телефона преди да повикам фирмата за профилактика. Попитах техника: „Това ли беше?” и той ми отговори : „ Ами, да господине, климатикът Ви е перфектен и ще се видим на следващата профилактика”. На мен вече ми беше ясно, че следваща няма да има, но платих и той си замина.

Тази година си зареждах климатика на колата при едно момче от блока ми, което има фирма за климатици и автоклиматици и останах много доволен от работата му. Реших да го попитам колко ще ми струва профилактика на домашния климатик и какво включва. Той ми отговори и ми разясни доста обстойно, като обясни, че се почиства перфектно цялото вътрешно тяло на климатика, разглобява се и се почиства и отвътре, освен това се пръска с различни специални спрейове против миризми и микроорганизми, замерват се и вътрешното и външните тела, дали фреона е в нормите и така и стана. Повиках го вкъщи, профилактиката протече около 40 минути, той провери и почисти абсолютно целия климатик, замери с манометри фреона и със същия термометър като на другия техника, каква температура отдава на клапите отвътре. Оказа се, че след почистването на климатика температурата се е снижила с няколко градуса от миналата година.

В крайна сметка сега, климатика изглежда като чисто нов, духа с 4 градуса и заплатих на фирмата 40 лева за истинската профилактика, която ми направиха. Останах много доволен и пак ще използвам услугите им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!