≡ Menu

Рециклиране на тонер касета

Във всеки съвременен офис има поне по един лазерен принтер. Какво се случва с всичките тези тонер касети, когато изчерпят ресурса си? Добрата новина е, че в днешно време има достатъчно рециклиращи фирми, а чрез разделно събиране на отпадъците преработката им вече не е проблем.
Тук ще разгледаме процесът на рециклиране на една тонер касета.

Какво да правим с всички стари касети за принтери, които имаме в офиса или дома? Това е въпросът, който клиентите често задават и смятаме, че е чудесно, че повечето по-скоро биха дали за рециклиране старите си касети, отколкото да ги изхвърлят.

Вярвам, че има смисъл да се рециклират продуктите, които могат да бъдат рециклирани, тъй като ползите са не само екологични, но и икономически.

Статистика за рециклирането на тонер касетите:

60 – 80% от всички касети за принтери отиват направо в кошчето и завършват на сметището.
350 000 000 касети за принтери в световен мащаб приключват в депото годишно. Тези цифри нарастват с 12% всяка година.
8 касети за принтери се изхвърлят всяка секунда в световен мащаб.

Какви биха били ползите от рециклирането на нашите касети?
Следните количества материали могат да бъдат възстановени, ако се рециклират само 500 000 касети.
48 000 килограма алуминий
200 000 килограма пластмаса
5 000 000 литра масло
спестяване на 2 400 000 килограма емисии на CO2

Как рециклирането на отпадъците помага на нашата планета
Рециклирането на принтерни касети и компютърно оборудване се превръща в един от най-големите проблеми.

На рециклиране подлежат както оригиналните така и съвместимите тонер касети. Всички те съдържат всички компоненти участващи в печатния процес и могат или да бъдат възстановени и да се използват повторно, или да бъдат разглобени и от тях да бъдат извлечени съответните материали.
Какво може да се направи със старата тонер касета?

Първото и най лесно нещо е тя да бъде презаредена (Refill). Обикновено това се прави с оригинални касети, които са били използвани веднъж. След връщането им те се разглобяват, почистват и презареждат с нов тонер. Една такава касета спокойно може да издържи втори цикъл на употреба.

Вторият вариант е касетата да бъде цялостно възстановена (Remanifactured).

Това са оригинални касети, които са били използвани веднъж, върнати, почистени, всички работни части (OPC барабан, PCR, девелоперна ролка, нож и др.) са заменени с нови и след това са били отново напълнени.
И третият вариант е касетата да бъде предадена в депо за рециклиране на отпадъци от компютърно оборудване, където ще бъдат извлечени всички материали от нея – алуминий, пластмаси и т.н.

Следващия път, когато отидете да хвърлите старата касета за принтера в кошчето, не забравяйте, че за да се разложи основното тяло на касетата може да отнеме до 1000 години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!