≡ Menu

Световни статистики около медния скрап и злоупотребите с него

Медта като един от високоплатените метали попада и в списъка на най-търсени отпадъци. Така статистиките сочат и високи нива на кражби на този метал.

Разберете за скрапта

Къде се намира металът мед:

Медта като продукт на металната индустрия е срещана навсякъде в ежедневието ни. От нея се изработват кабели, връзки, използва се в строителството, при аварии, в електричество, транспорт и други области от човешката дейност.

Медните кражби са се увеличили от 2006 г. насам. Това показват най-нови проучвания. Към момента те се нарушават от потока на електричество, телекомуникации, транспорт, водоснабдяване, отопление и служби за сигурност и аварийни, като представляват риск за обществена и националната сигурност.

Така например агенцията цитира редица страшни примери за злоупотребите със скрап на метали:

През април 2008 г., в Джаксън, Мисисипи, заради кражба на медни жици, жителите не били предупредени за приближаващ торнадо. Това довежда до множество катастрофални последици.

На 20 март 2008 г., близо 4000 жители в Полк, Флорида, са останали без ток, след като меден проводник е отстранен от активен трансформатор. Парични за загубите са отново кражбите на медни жици, които възлизат на около $ 500,000.

Към март 2007 г. земеделските производители в Пинал, Аризона, претърпяват кражба на мед. Това става като от напоителните кладенци са свалени тонове медни части и технологии, сред които водни помпи и други. Резултатите са загуби на реколта и високи разходи за замяна. Поради кражбата на мед щетите били оценени на над $ 10 милиона.

От април 2008 г., в Минеаполис, Минесота са извършени кражби на медни жици за над 20 хиляди щатски долара. Мишените са били най-често изключени домове.

Доклади от март 2008 показват, залавянето на организирана кражба на медни пръстени в Кливланд, щата Охайо. Залавянето е извършено от щатския орган следящ за реда, а кражбите възлизали на над £ 200 на открадната мед в микробуси и инструменти.

Тези данни и цифри са от най-силно развитите страни по света, в това число САЩ. У нас пораженията от взлом над медни отпадъци и метали са далеч по-малки, но това не спира все още напълно нарушителите. Вземат се най-различни физически и технологични мерки за сигурност и с цел ограничени ресурси, които да са на разположение и които, чрез малък процент от извършителите да уловят и накажат виновниците.

В някои страни скрап индустрията налага строги мерки и норми, неспазването, на които бива наказуемо. В много страни при изкупуването на скрап метали се поставят и различни белези, чекове, регистри, отпечатъци и други. Всичко това цели минимизиране и злоупотребите с метали, както и отговорното им събиране.

Разбира се невинаги и на 100% могат да се докажат кражбите и злоупотребите с метали, но мерките, които се вземат целят намаляване на негативните последици. За повече и полезна информация около метали, скрап на метали и цени на метали може да проветите и в съществуващите фирми за скрап у нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!