≡ Menu

6 начина да се справим с пубертета

Прекалено съм висок/а! Прекалено съм дебел/а! Какви са тези пъпки?! Да можех да имам права/къдрава коса! По всичко личи, че пубертетът е тук. Ами сега?

Ако смятате, че пубертетът е странен и объркващ – не сте сами! Тялото ни се променя и започва да придобива характеристики на възрастен, емоциите ни се усилват и преминават от крайност в крайност, променят се емоционалните и физическите ни нужди. Разбира се, че това ни се вижда странно, затова е полезно да сме наясно какво да очакваме.

Първите знаци на пубертета се проявяват рано – около 9-10 годишна възраст, като развитието при момичетата обикновено изпреварва това при момчетата с около година. Последващите промени идват с различни темпове и продължават до около 17-18 годишна възраст. Нека намерим решение за някои от тях:

1. Хигиена на тялото

За първи път тялото ни започва да отделя миризма, най-вече в зоната на подмишниците и слабините. Редовното къпане и сменяне на дрехите в този период, както и използването на дезодоранти с антиперспирант, ще предотвратят изпадането в неловки и неприятни ситуации. Кожата и косата се омазняват повече, затова може да смените обикновения шампоан с такъв за мазна коса. Кремовете за акне изсушават кожата, затова може да ги комбинирате с овлажнител.

2. Внезапен растеж

По време на пубертета тялото ни расте с ускорени темпове, като се наблюдава поне един внезапен “скок”. Той може да се изразява в растеж на височина или килограми. Важно е да знаем, че това е напълно нормално и ще утихне с времето. Друг характерен признак е повишената несръчност. Това се случва, защото ходилата ни порастват преди всички останали части на тялото и мозъкът има нужда от известно време да се координира с тези новости.

3. Емоционални промени

Пубертетът е съпътстван с приток на определени хормони – тестостерон при момчетата и естроген при момичетата. Тези хормони влияят не само на физическото ни развитие, но и чувствата, които изпитваме. В резултат може да станем по-раздразнителни, гневни или тъжни. Няма много, което да можем да направим за това, но можем да използваме ситуацията, за да изучаваме чувствата си и какво ги предизвиква.

4. Поговорете с някого

Наличието на близък човек, с когото винаги може да поговорите и да споделите вътрешните си терзания, е важен фактор в този деликатен период. Най-добре е това да е някой родител или много близък приятел, но често може да се прояви и към друг възрастен или не толкова пряк роднина. Може да чувствате, че с възрастните не сте “на една вълна”, но знайте, че те най-вероятно са минали през същите или подобни проблеми. Също така валидна опция е да се обърнем към психолог от някой център за личностно развитие.

5. Сексуално напрежение

Промените в тялото неизменно ще доведат до момент, в който ще изпитвате по-различни, сексуални копнежи. Това е съвсем естествено, но не е задължително да означава, че сте готови за това. Физическите промени изпреварват умственото съзряване, затова е добре да сте запознати с някои неща преди да вземете това решение – как да разпознаете знаците, че сте готов/а, как да практикувате безопасен секс и т.н. Знайте, че това е лично решение и никой не трябва да го вземе освен Вас.

6. Избягвайте сравненията

Пубертетът се случва на всички, но не задължително по едно и също време. Ако проявявате симптоми преди своите връстници, или изглежда, че изоставате от тях, това въобще не е причина за притеснение. В крайна сметка този растеж неизменно ще се приравни.

Много подрастващи намират отдушник в различни развлечения – спорт, музика, танци, изкуство или игри с приятели. Това помага да се справят със стреса и да чувстват, че имат повече контрол над настроенията си. Физическото натоварване и мозъчната активност спомагат за изхвърлянето на излишната енергия и ни карат да се чувстваме по-добре в кожата си. Затова горе главата – нека извлечем най-доброто от пубертета!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!